Binnenland
AVROTROS

Tips om hoofdluis te voorkomen en bestrijden: 'Knuffels en kleding in de was niet nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips om hoofdluis te voorkomen en bestrijden: 'Knuffels en kleding in de was niet nodig'

Je krijgt al jeuk aan je hoofd als je erover leest of praat: hoofdluis. Het is vandaag nationale Luizendag en de scholen zijn deze week weer geopend, dus een goed moment om het te hebben over hoe je hoofdluis voorkomt en op een goede manier bestrijdt. Dat vertelt Thijs Veenstra, adviseur infectieziektebestrijding van het RIVM in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

"Hoofdluizen zuigen bloed, leggen eitjes en nestelen zich op onze hoofdhuid", legt Veenstra uit. "Hij woont daar een verspreidt zich."

Hoe krijg je hoofdluis?

Luizen lopen over van hoofd naar hoofd via direct contact. "Ze kunnen niet springen, dus moeten de weg echt lopend afleggen." In deze tijd van COVID-19 kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat je zo dicht bij iemand komt dat luizen de kans krijgen om over te lopen.

Of hoofdluizen daadwerkelijk last hebben van de coronamaatregelen, is lastig vast te stellen volgens Veenstra. "Wij denken van wel. Anderhalve meter overbruggen, is voor hoofdluizen vrijwel niet te doen."

Hoe voorkom je hoofdluis?

Hoofdluis wordt voornamelijk snel verspreid via kinderen. Met de heropening van scholen op 1 maart is het dus beter om goed voorbereid te zijn op het voorkomen en bestrijden van hoofdluis.

Alhoewel, het voorkomen van hoofdluis is heel moeilijk, legt Veenstra uit. "Je voorkomt dat het zich verder verspreidt door vroeg in te grijpen als iemand hoofdluis het heeft." Ken je de luizenzak van vroeger nog waar je jas in moest hangen op school? "Die heeft nauwelijks effect", zegt Veenstra.

Hoe bestrijd je hoofdluis?

Heb je toch te maken met hoofdluis? "Begint direct met kammen", luidt het advies van Veenstra. "Als je dat goed doet, haal je vrij snel de meeste luizen eruit." Het is belangrijk dat je twee weken lang het haar dagelijks doorkamt met een fijntandige kam. Zo verwijder je ook de neten die later nog uitkomen.

Naast kammen kun je er ook voor kiezen om een middel te gebruiken met het bestanddeel 'dimeticon'. Veenstra: "Dat verstikt de luizen." Heeft iemand in de klas of in gezin luizen? Dan adviseert Veenstra om iedereen te controleren en zo snel mogelijk te behandelen. Dus de kinderen in de klas, broers, zusjes, de juf en ook ouders.

Op internet lees je over het gebruik van allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn, mayonaise, boter, citroensap of vaseline om hoofdluis te bestrijden. Die fabels kunnen we direct de wereld uit helpen. "Je kan natuurlijk best wat proberen. Als je ook maar kamt en geen dingen gebruikt die gevaarlijk zijn. Er is geen bewijs voor dat het echt helpt."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie