Naar homepage
Binnenland

Goede klimaatvoornemens: maar, zijn de plannen haalbaar?
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goede klimaatvoornemens: maar, zijn de plannen haalbaar?

Er is meer geld, er moet minder worden uitgestoten én een nieuw kabinet moet meer aandacht richten op het klimaat. Drie losse artikelen in de media vandaag, met op het eerste gezicht alleen maar goed nieuws voor de wereld. In De Nieuws BV vertelt Marjan Minnesma van klimaatbeweging Urgenda of de vlag uit kan.

"Het is op zijn minst goed nieuws", vindt Marjan Minnesma. "Het is een groot signaal richting onze nieuw te vormen regering. Klimaat moet gewoon bovenaan staan."

De Europese Commissie wil alle vervuiling van lucht, bodem en water in 2050 reduceren tot nul. Een ambitieus project. "Het is natuurlijk minder snel dan ik zou willen, voor mij mag het morgen gedaan zijn, maar het iets verder weg zetten zal veel landen over de streep trekken om er ook echt voor te tekenen en zich er aan te houden", zegt Minnesma. "Maar ik heb zoiets nog niet eerder gezien."

Er is meer geld dan we denken

"Veel hangt wel echt af van of er geld is," vindt de Urgenda-directrice. Gelukkig is er meer geld dan we denken, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Greenpeace. Zo'n zes tot acht miljard euro. "Maar Nederland mag wel wat meer vaart zetten achter het maken van aanspraak op die fondsen. Nederland is traag in het regelen van geld én in de klimaatverandering zelf."

Het laatste nieuwtje is natuurlijk koren op de molen van Urgenda: de Nederlandse Bank noopt de nieuw te vormen regering meer aandacht te hebben voor klimaat. "Mensen zullen denken: steun uit onverwachte hoek. Hun waarschuwing is ook meer gedreven door de risico's, maar ik ben er blij mee." Het is volgens Minnesma een teken van een bredere beweging. "Tachtig procent van Nederland heeft het klimaat in zijn of haar top drie van belangrijke onderwerpen. Natuurlijk overheerst corona en politiek gekonkel het debat, maar je ziet steeds meer dat partijen als D66 heel duidelijk voor klimaat kiezen. Ik ben gematigd positief, maar het is allemaal mooi nieuws."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie