Binnenland
AVROTROS

Verdeeldheid over genderneutraal taalgebruik bij bedrijven en organisaties

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdeeldheid over genderneutraal taalgebruik bij bedrijven en organisaties

In Zweden is het tegenwoordig vrij normaal om aan iemand te vragen hoe diegene aangesproken wil worden. Met zij, hij of hen? Maar in Nederland vinden sommige mensen dat nog lastig, blijkt uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Mensen aanspreken met 'beste reizigers', 'bewoners' of 'leden', in plaats van 'beste meneer' of 'mevrouw'; er wordt verdeeld gedacht over genderneutraal taalgebruik door bedrijven en organisaties, blijkt uit onderzoek van EenVandaag in aanloop naar Pride Amsterdam, die morgen begint.

Verdeeldheid

Vier op de tien mensen (38 procent) vinden het een goede zaak, een even grote groep (39 procent) is geen voorstander. De rest (23 procent) weet niet wat ze ervan vinden.

Aan het onderzoek deden ook 3.800 leden van de LHBTIQ+-gemeenschap mee. Van hen is de grootste groep (62 procent) wel positief over het gebruik van genderneutrale woorden.

'Partner' in plaats van vriend(in)

Bij genderneutraal taalgebruik wordt er geen onderscheid gemaakt tussen geslacht, gender of sekse. Het kan bijvoorbeeld gaan om bepaalde woorden. Zo kun je in een vacaturetekst kiezen voor 'leraar' in plaats van 'juf/meester' of je vraagt iemand naar hun 'partner' in plaats van 'vriend/vriendin'. De gemeente Amsterdam begon er in 2017 mee in brieven naar inwoners en schreef bijvoorbeeld beste Amsterdammers, of beste inwoner van de stad.

Ook gaat het om aanspreekvormen als 'geachte ouders' of om voornaamwoorden. Voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren is er in de Nederlandse taal een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord. 'Hij/hem/zijn' en 'zij/haar/haar' maken plaats voor 'die/hen /hun'.

Bedrijven

De voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, Brand Berghouwer, juicht het toe dat steeds meer bedrijven en organisaties genderneutrale taal gebruiken.

"Ik vind dat je dat als bedrijf eigenlijk verplicht bent aan al jouw klanten, want die zijn heel erg divers. Daarnaast stuurt onze overheid er op aan dat bedrijven en organisaties geen geslacht meer registreren als dat niet strikt nodig is. Dat geeft een hele mooie kans om, in plaats van te vragen: 'Ben je een man of een vrouw'? te vragen: 'Hoe wilt u aangesproken worden?'"

'Niksig'

Dat niet iedereen enthousiast is over genderneutraal taalgebruik heeft volgens Berghouwer vaak te maken met een misverstand. "Ik denk dat heel veel mensen die daartegen zijn denken dat ze neutraal moeten zijn. Een beetje beige, een beetje nietsig.

Wat ik vaak hoor van mensen die hetero zijn, en die het allemaal maar een beetje onzin vinden, dat zij het idee hebben dat zij dan geen man of vrouw meer mogen zijn. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat, als je groepen aanspreekt, dat je dat inclusief doet. Maar op het moment dat je 1 op 1 met een conducteur of een ambtenaar spreekt, dan is het redelijk normaal dat je dat met ‘mevrouw’, ‘meneer’ of enige andere keuze doet."

Bewustwording

De genderneutrale aanspreekvorm ‘die/hen/hun’ is nog niet ingeburgerd en veel mensen vinden het ingewikkeld om te onthouden. Berghouwer heeft daar begrip voor, maar probeert mensen er wel vertrouwd mee te maken, onder andere met zijn email-handtekening.

"Achter mijn naam staan mijn voornaamwoorden, dus hoe je naar mij kunt verwijzen. Daar staat ‘hij/hem’ of ‘die/hen’, dus je mag kiezen bij mij. Ik voel me zelf voornamelijk man, maar ik vind het belangrijk dat mensen deze voornaamwoorden met enige regelmaat ook zien, voor de bewustwording."

Het EenVandaag Opiniepanel over genderneutraal taalgebruik

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie