Binnenland
NOSNTR

KNVB over gebaar tegen Hongaarse anti-homowet: 'Sport en politiek gaan wel degelijk samen'

  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB over gebaar tegen Hongaarse anti-homowet: 'Sport en politiek gaan wel degelijk samen'

Het Nederlands Elftal wil een gebaar maken tegen de Hongaarse anti-homowet. Die wet leidt tot veel verontwaardiging bij andere Europese landen. En dus speelt aanvoerder Wijnaldum in Boedapest met een speciale OneLove-aanvoerdersband. 'Voetbal verbindt' staat er op de band onder het hartje in de regenboogkleuren.

"Het staat voor verbinding en de liefde voor het spel. Zoals we weten brengt voetbal heel veel mensen bij elkaar", zei Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, in Nieuws en Co. "Maar waar veel mensen bij elkaar komen, gebeuren er ook helaas veel dingen die niet door de beugel kunnen."

Video niet beschikbaar

"We willen laten zien dat we iedereen steunen en dat iedereen erbij hoort", zei Oranje-aanvoerder Wijnaldum vandaag. Van de Europese voetbalbond UEFA verwacht hij die steun ook.

"De UEFA moet de spelers beschermen. Die beslissing, die verantwoordelijkheid moet niet bij de spelers komen te liggen", stelde de aanvoerder. "De UEFA moet leidend zijn en spelers beschermen. Ik dacht eerst anders en dacht dat ik van het veld zou lopen. Het kan nog steeds zijn dat ik dat doe, maar ik ben er wel anders over gaan denken. Het ligt aan de situatie."

Sport en politiek gaan samen

Er wordt vaak gezegd dat de sportwereld zich niet met politiek moet bemoeien, onder premier Rutte zei dat onlangs, maar de KNVB vindt dat een gepasseerd station. "We weten dat sport en politiek helaas niet meer uit elkaar kunnen."

Bezzai legt dat uit: "We hebben een maatschappelijke rol. Iedereen heeft vaak de neiging om meteen naar onze kant te kijken, vooral in deze tijden bij het EK. Dan wordt er vaak om onze mening gevraagd. Dus we proberen die maatschappelijke rol zo goed mogelijk te vervullen."

Moeilijk om uit de kast te komen

Het is bekend dat het voor voetballers lastig om uit de kast te komen, heeft onder de NOS-podcast De Schaduwspits uitgezocht. "Wij staan ervoor dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ik hoop dat voetballers uit de kast kunnen komen."

Deze week maakte de American-footballspeler Carl Nassib als eerste actieve speler uit topcompetitie NFL bekend dat hij homoseksueel is. Dat deed de 28-jarige speler in een bericht op Instagram. Dat was groot nieuws in, maar ook buiten, de sportwereld.

"We moeten bewustwording creëren, praten en ervoor zorgen dat men elkaar accepteert. We moeten iedereen in elkaars waarde laten. De aanvoerdersband staat symbool voor liefde en dat we iedereen accepteren zoals-ie is."

Op de vraag of de KNVB meer moet doen om dit probleem aan onder de aandacht te brengen, antwoord Bezzai twijfelachtig. "We hebben nu dit, de rest moeten we aan de spelers laten. We hopen niet dat er weer iets gebeurt waar we iets aan moeten gaan doen. Ik denk dat we nu een mooi podium hebben en dat we ook genoeg hebben gedaan."

Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie