Achtergrond
NOS

Homostel wint en verliest rechtszaak over ivf-vergoeding

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Homostel wint en verliest rechtszaak over ivf-vergoeding

Homostellen die samen een kind krijgen, moeten in de toekomst de kosten van de ivf-behandeling van een draagmoeder kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting, dat oordeelt een Arnhemse rechter in de zaak die Stevin Veenendaal met zijn partner heeft aangespannen. Stevin geeft samen met zijn fiscaal adviseur toelichting op deze zaak.

Video niet beschikbaar

Stevin Veenendaal en zijn partner Sjoerd Hulshuizen zijn ouders van dochters Liv (3) en Jill (1). Eenvoudig was de komst van hun dochters niet. Het homoseksuele stel reisde af naar de Verenigde Staten om daar eiceldonoren en draagmoeders te vinden via een commercieel bedrijf. Die constructie is verboden in Nederland, en dat is niet de enige juridische hobbel voor homoseksuele stellen met een kinderwens. 'De enige weg voor ons was naar de Verenigde Staten,' vertelt Veenendaal in NOS Met het Oog op Morgen.

De rechtbank in Arnhem deed vandaag uitspraak in een zaak die Veenendaal en Hulshuizen hadden aangespannen tegen de Belastingdienst. Een van de twee voerde de medische kosten van de ivf-behandeling voor de Amerikaanse draagmoeder van Liv op als aftrekpost bij de belastingaangifte. De fiscus wees dat af omdat de twee mannen niet onvruchtbaar, ziek of invalide zijn.

Geen onderscheid

Een vrouw die met haar mannelijke partner een ivf-behandeling doet omdat zij niet natuurlijk zwanger raakt, mag de kosten daarvan wél aftrekken, voor zover ze niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat is discriminatie van homoseksuele stellen, oordeelt de rechtbank vandaag.

'We hebben verloren, maar het voelt wel als een overwinning,' aldus Veenendaal. De vader vindt dat de Nederlandse wet hopeloos achterloopt bij de huidige tijd. En dan heeft hij het niet alleen over de fiscale regels, maar ook over het verbod op commercieel draagmoederschap en het juridisch vastleggen van ouderschap als er sprake is van een draagmoeder. 'Goede regels ontbreken nu. Dat komt in deze uitspraak goed naar voren. Geef recht aan alle gezinsvormen. '

Stevin Veenendaal spande een zaak aan over kosten van ivf-behandeling van een draagmoeder

Ster advertentie
Ster advertentie