Sport

Leven als homo in de profvoetbalwereld: 'Ik hou me maar stil'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven als homo in de profvoetbalwereld: 'Ik hou me maar stil'

"Ik ben een sportman en ik heb maar één doel, dat is het hoogst haalbare in mijn sport. Dat kan geschaad worden als ik nu als homo naar buiten treed." Het is een verhaal dat we in Nederland zelden horen. De ervaring van een actieve homoseksuele man uit de professionele voetbalwereld. In de NOS-podcast De Schaduwspits legt een voetbalprof die momenteel op het hoogste niveau actief is voor het eerst uit waarom hij niet uit de kast komt. Dat doet hij anoniem, omdat hij niet openlijk met zijn geaardheid naar buiten wil treden.

#4 - De kleedkamer - De Schaduwspits

"Het klopt dat ik homo ben", zegt hij. "Maar ik treed daar verder niet mee naar buiten, omdat ik niet wil dat er op die manier over mij en mijn geaardheid wordt gesproken."

De persoon in kwestie denkt dat het voor het merendeel van de mensen in de voetbalwereld niet zou uitmaken als hij uit de kast komt. "Het is dat kleine deel waar je wel last van krijgt. Bijvoorbeeld van de spreekkoren in de stadions", zegt hij. "En mijn grootste angst is het buitenland-verhaal. Waarom zou ik een carrière in het buitenland op het spel zetten, omdat ik zo nodig wil roepen dat ik anders geaard ben?"

Volgens hem zijn er meer sporters die om die reden niet voor hun geaardheid uitkomen. "Als voetballer wil je een mooie carrière en een transfer maken naar het buitenland", zegt hij. "In het buitenland is het qua acceptatie vaak nog een ander verhaal dan in Nederland, in sommige landen zou je als speler helemaal geen kans meer krijgen."

Quote

Waarom zou ik een carrière in het buitenland op het spel zetten, omdat ik zo nodig wil roepen dat ik anders geaard ben?

Anonieme profvoetballer

Geheimzinnig

In Nederland zijn er momenteel geen actieve eredivisiespelers die voor hun homoseksualiteit uitkomen en ook in de rest van de voetbaltop van Europa komen ze niet voor. Hoe komt dat, vragen NOS-collega's Jeroen Gortworst, Winfried Baijens en Rivkah op het Veld zich in de podcast De Schaduwspits af.

"Dit ervaringsverhaal brengt ons verder, maar we zijn er nog niet", zegt Winfried Baijens. "Het is zonde dat zo'n gesprek omgeven moet worden met zoveel geheimzinnigheid. Daardoor kunnen we ook niet alles bespreken en vragen wat we wél zouden willen laten horen."

Toch geeft het verhaal volgens de makers wel een belangrijk inzicht in wat homoseksuele en biseksuele mannen in de voetbalwereld momenteel tegenhoudt. "Zoals je hoort, heeft allemaal te maken met angst", zegt presentator Rivkah op het Veld. "Uiteindelijk moet je niet zomaar een homo uit de kast zijn, maar je moet op dit moment in de voetbalwereld de eerste zijn. En dat is nooit makkelijk: ergens de eerste in zijn."

Terwijl het juist voor veel jongeren een groot verschil maakt als er wel iemand opstaat, zegt Jeroen Gortworst. "Er zijn nu jongens die stoppen met voetbal, omdat ze denken dat ze de enige homo in het voetbal zijn. Zij kunnen daar soms moeilijk mee omgaan", zegt hij. "Ze zeggen dat een rolmodel hen ontzettend zal helpen. Dat ze naar iemand kunnen wijzen en zeggen, maar hij is het ook."

De presentatoren zijn ook nog altijd op zoek naar tips, adviezen, verhalen. "Misschien komen we in de podcast nog een stap verder om er met een prof in alle openheid over te spreken", zeggen de drie makers. "Wie weet. We zijn optimistische mensen."

Wil je iets kwijt over de podcast of over dit onderwerp? Mail dan. Niets zal gepubliceerd worden zonder je nadrukkelijke toestemming en je mail zal slechts gelezen worden door 3x2 ogen. Reageren kan via deschaduwspits@nos.nl

#3 - Fijne pot - De Schaduwspits

De Schaduwspits

De presentatoren zijn ook nog altijd op zoek naar tips, adviezen, verhalen. Wil je iets kwijt? Mail dan. Niets zal gepubliceerd worden zonder je nadrukkelijke toestemming en je mail zal slechts gelezen worden door 3x2 ogen. Reageren? deschaduwspits@nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie