Binnenland
EO

'Als de minister zo graag wil dat de scholen opengaan, zorgt hij maar dat wij dat als leraren ook veilig kunnen doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als de minister zo graag wil dat de scholen opengaan, zorgt hij maar dat wij dat als leraren ook veilig kunnen doen'

Volgens economiedocent Ton van Haperen is het onverstandig om de scholen weer volledig te heropenen als docenten nog niet zijn ingeënt. "Er wordt veel gesproken over de belangen van leerlingen, maar bijna niet over de belangen van leraren. Ik vind het een plicht van de minister om leraren veilig voor de klas te zetten", zegt hij in Dit is de Dag.

Morgen wordt in het Catshuis gesproken over de vraag of de middelbare scholen vanaf 31 mei weer volledig open kunnen. Ook wordt er besloten of de anderhalve meterregel op die scholen kan worden losgelaten. Nienke Luijckx, voorzitter van scholierenvakbond LAKS, hoopt dat er wordt besloten om te versoepelen: "We kunnen het als samenleving niet langer verantwoorden dat we zoveel van de ontwikkeling van jongeren afpakken."

"Voor de sociaal emotionele ontwikkeling is het heel erg belangrijk dat de scholen weer opengaan", zegt Luijckx. Maar alle maatregelen loslaten vindt ze geen goed idee: "De anderhalve meter afstand tussen docenten en leerlingen zou volgens ons wel moeten blijven gelden."

Economiedocent Ton van Haperen van het Rythovius College in Eersel ziet volledig openen van de scholen niet zitten als docenten niet eerst worden gevaccineerd. "Leraren moeten veilig les kunnen geven. Er wordt veel gesproken over de belangen van leerlingen, maar bijna niet over de belangen van leraren", zegt hij.

Witte rook

"Ik vind het een plicht van de minister om leraren veilig voor de klas zetten. Je kunt het vaccineren van leraren in een ochtend regelen, het is een afweging van belangen. Als de minsters zo graag willen dat de scholen opengaan, zorgen ze maar dat wij als leraren dat veilig kunnen doen."

Arnoud Messelink is directeur van het Corderius College in Amersfoort en hoopt wel op witte rook vanuit het Catshuis: "Als ik morgen zou moeten beslissen zou ik zeggen: open de scholen, maar geef docenten de ruimte als ze dat niet willen. Maatwerk leveren kunnen wij in het onderwijs wel."

"Iedereen die dat wil mag twee keer per week een sneltest gebruiken. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid", vertelt Messelink. Volgens docent Van Haperen is het probleem daarmee dat sneltesten vrijwillig zijn. "Zonder regie en handhaving kom je er niet. Het is een collectief probleem, het werkt dus alleen als iedereen het doet. Degene die weigert mondkapjes te dragen of geen sneltest wil gebruiken blijft wat mij betreft maar lekker thuis."

Ster advertentie
Ster advertentie