Binnenland
WNL

Daders in beeld bij kunstroof TEFAF: 'Ze zijn The Pink Panther-bende op het spoor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daders in beeld bij kunstroof TEFAF: 'Ze zijn The Pink Panther-bende op het spoor'

Volgens misdaadjournalist bij De Telegraaf Mick van Wely zijn de opsporingsdiensten de daders van de grote juwelenroof bij de TEFAF kunstbeurs van vorig jaar mogelijk op het spoor. "Er is Europees gezien een database met juwelendieven. The Pink Panther-bende staat daar bovenaan, dus je gaat contact hebben met andere opsporingsdiensten. Er is ook veel gepraat in het circuit. Dan komen er wel mensen in beeld." Hij verwacht dat er binnen anderhalve maand een aanhouding zal plaatsvinden.

Op dinsdag 28 juni 2022 sloegen vermoedelijk vijf overvallers toe op kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Diverse kostbare sieraden werden buitgemaakt, ze vluchtten op elektrische stepjes, maar van de daders ontbreekt nog altijd ieder spoor. De overvallers gingen goed voorbereid te werk. Gekleed in colbertjes sloegen ze met een moker in op een vitrine, grepen de buit en liepen ze hierna snel weg. Een paar dagen na de roof twitterde de politie enkele beelden van mogelijke verdachten. Vorige week meldde de politie dat ze verdachten in het vizier hebben.

The Pink Panther-bende

De bende kreeg de bijnaam van de Britse recherche nadat ze in een eerdere diamantroof de waardevolle diamant in een potje crème hadden verstopt, wat ook zo gebeurt in de film The Pink Panther. Volgens criminoloog van de Vrije Universiteit Amsterdam Jasper van der Kemp is er niet heel veel bekend over de groep dieven. Het zou gaan om een aantal mensen uit de Balkan. "Ze zijn vooral gericht op grote juwelenroven. En zelfs als ze in beeld zijn bij de politie is er vaak te weinig bewijs om ze op te pakken."

Volgens Van Wely hebben ze in 2007 en 2008 binnen tien maanden twee juwelenroven gepleegd bij Harry Windsor in Parijs. Ook daar gingen ze vernuftig te werk. Het was de allergrootste roof ooit op juwelengebied. "De eerste keer zijn ze binnengekomen door zich op te laten sluiten als werkmannetjes. De tweede keer kwamen ze binnen verkleed als vrouw met een rolkoffertje zeulend het trappetje op." Volgens van Wely is toen gedreigd met een handgranaat en ander geweld. De boeven zouden naar verluid ook hebben meegevochten in de Joegoslavische oorlogen in de jaren negentig.

Van der Kemp denkt dat de kans klein is dat ze daadwerkelijk worden opgepakt, ondanks dat er al een sieraad is teruggevonden. Of de rest wordt teruggevonden is nog maar de vraag. "Je moet je afvragen of ze de diamanten niet gaan slijpen, dan ben je ze zeker kwijt", aldus de criminoloog. Van Wely verwacht dat er in ieder geval een of twee daders in de kraag worden gevat.

Ooggetuige TEFAF

Xavier Cortenraedt was ooggetuige van de diefstal in Maastricht. Hij vertelt dat hij opeens een aantal mensen zag rennen. "Toen gingen er wel wat alarmbellen af, want het is niet de bedoeling dat er tijdens de TEFAF wordt gerend of gesprint. Je wist meteen al dat er iets niet pluis was." Vervolgens kwam al vrij snel de beveiliging erbij, vervolgt Cortenraedt. "Achteraf hoorde ik van twee standhouders dat ze het pistool op hun gezicht hebben gehad van 'aan de kant, val me niet lastig, anders ga je eraan.'"

De roof heeft niet bij iedereen indruk achtergelaten. "Na een half uur waren de mensen alweer oesters en kreeften aan het eten en een glaasje champagne aan het drinken", zegt Cortenraedt.

Beveiliging opgeschroefd

Van Wely denkt dat het altijd wel mogelijk is om een diefstal te plegen. "Waar iets moois ligt is het interessant voor dieven." De misdaadjournalist stelt dat de beveiliging vorig jaar verre van in orde was. "Je kon weten dat het een target was en de vitrines waren niet gepantserd. Dat is echt wel onderschat."

Criminoloog Van der Kemp legt uit dat een namaaksieraad tentoonstellen weinig zin heeft. "Mensen willen het materiaal van dat sieraad echt zien. Je gaat ook niet zomaar een poster van een schilderij ophangen."

De vader van Xavier, Jo Cortenraedt, verslaggever bij L1, staat ook met een stand op de beurs, omdat hij hoofdredacteur is van een magazine over het luxe leven. Hij is vandaag ook de hele dag aanwezig geweest en vertelt dat de beveiliging flink is opgeschroefd. "Ik vergelijk het dan maar zoals op het vliegveld: detectiepoorten, handmatig met een scanner langs de broekspijpen, de tas wordt gecontroleerd, alles van metaal moet in een mandje."

Aanvankelijk wilde de organisatie niet aan zulke strenge maatregelen vanwege de publieksvriendelijkheid. Het is volgens hem even wennen, maar iedereen begrijpt het, vertelt Cortenraedt vanaf de beurs. "Ik weet dat de handelaren na vorig jaar er wel op aangedrongen hebben om de boel te verscherpen. Je ziet mensen met honden rondlopen, daar zijn mensen wel tevreden over."

Steeds meer juwelenroven

Wereldwijd worden er steeds meer peperdure juwelen gestolen. Dat blijkt uit gegevens van het Art Loss Register, internationaal de grootste private databank waar particulieren, musea en verzekeringsmaatschappijen gestolen en vermiste kunstwerken registreren. Aan Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 laten ze weten een enorme stijging te zien in het aantal sieraden dat bij hen in het afgelopen jaar als gestolen is opgegeven.

#9 - Het Misdaadbureau: ‘Ik wil de gestolen Van Gogh binnen 2 jaar terugvinden’ (S02) - Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie