Binnenland
WNL

Speelt de politie criminelen in de kaart door delen van opsporingsinformatie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speelt de politie criminelen in de kaart door delen van opsporingsinformatie?

Beelden van een ramkraak, woningroof of een ander misdrijf. De politie deelt ze regelmatig in de hoop door tips van het publiek criminelen in de kraag te vatten. Luisteraar van Het Misdaadbureau Bernadette vraagt zich af of de politie op die manier niet te veel informatie deelt, waardoor criminelen een handje worden geholpen. "Die kijken vast en zeker mee."

Bernadette ziet daarnaast dat aan de lopende band informatie wordt gedeeld over lopende onderzoeken. "Die informatie wordt in ieder journaal herhaald", vertelt ze aan De Misdaadlijn van Het Misdaadbureau. Ze vraagt zich af of boeven ook daar hun voordeel mee doen.

Zorgvuldig gekozen worden

Volgens officier van justitie Debby Homans kiezen politiewoordvoerders zorgvuldig hun woorden. Ook delen politie en Openbaar Ministerie (OM) uitsluitend beelden van een misdrijf als dat het onderzoek ten goede komt. Homans: "We delen informatie als we meer willen weten over een bepaald strafbaar feit. Dat betekent dat we soms ook informatie vrijgeven over hoe een misdrijf is gepleegd. Soms is dat nodig, omdat we anders niet de juiste informatie van het publiek kunnen krijgen."

Maar volgens de officier is het risico klein dat criminelen daardoor in de kaart worden gespeeld of op ideeën worden gebracht. "Dat risico zie ik niet zo. Ik denk dat het naïef is om te denken dat criminelen of 'wannabe criminelen' hun informatie halen uit een programma als Opsporing Verzocht. Over het plegen van een strafbaar feit is bijvoorbeeld online of in eigen omgeving al genoeg informatie te vinden."

Strategie politie

Ook volgens criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit Amsterdam is er weinig risico verbonden aan het delen van beelden van een misdrijf door de politie. "Criminelen worden niet per se wijzer van wat ze zien op Opsporing Verzocht. Meestal weten ze het al wel of is het misdrijf niet heel ingewikkeld."

Wel laat de politie soms criminelen zien in Opsporing Verzocht in de hoop dat ze contact met elkaar opnemen. "Criminelen zitten onder de tap en gaan met elkaar praten omdat ze denken 'dit is mijn zaak'. Dat is een strategie die door de politie wordt ingezet."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie