Wetenschap & Techniek
MAX

Criminelen haarscherp in beeld door nieuwe software

foto: V Verweijfoto: V Verweij
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminelen haarscherp in beeld door nieuwe software

Kan je je de Tefaf-roof in Maastricht nog herinneren? Op die kunstbeurs sloegen een paar mannen met een moker in op een vitrine en zo maakten ze miljoenen aan diamanten buit. De daders staan op camera, maar het beeld is zo korrelig dat ze nauwelijks herkenbaar zijn. Nu lijkt het erop dat daar snel verandering in komt door nieuwe software. Daarmee kunnen middelmatige beveiligingsbeelden worden opgewaardeerd tot scherpe foto’s. Onderzoeksjournalist Vincent Verweij vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Ontwikkelingen gaan rap

Het afgelopen jaar gingen de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie razendsnel. Onderzoekers aan verschillende universiteiten en commerciële labs, zoals die van Google en OpenAI, ontdekten hoe ze computers kunnen trainen met miljoenen voorbeelden, zoals plaatjes, teksten of geluidsfragmenten en die vervolgens zelf nieuwe teksten, afbeeldingen of geluiden kunnen laten produceren.

Niet langer korrelig

Met behulp van deze techniek kunnen van korrelige afbeeldingen scherpe fotos worden gemaakt. Onderzoeksjournalist Vincent Verweij gebruikte de software om de foto’s van de overvallers van de Tefaf-roof haarscherp te maken. Daarnaast bewerkte hij de wazige foto’s van criminelen zoals Bolle Jos en Sam Klepper. Hieronder zie je het resultaat.

chevron right
chevron right
foto: Vincent Verweij
De verbeterde opsporingsfoto's

Pasfoto's

Kunstdetective Arthur Brand is onder de indruk van de foto’s van de Tefaf-overvallers. "Ik wist niet wat ik zag. Het is zo scherp, het lijken wel pasfoto’s. Als de zaak nu niet wordt opgelost, dan weet ik het ook niet meer", zegt Brand. "In heel veel zaken is dit natuurlijk een belangrijke ontwikkeling. We kijken allemaal wel eens naar Opsporing Verzocht en zien dan van die korrelige beveiligingsbeelden. Dit is nu een van de mogelijkheden die we hebben om foto’s te verbeteren. In een keer komt iemand tot leven."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie