Binnenland
KRO-NCRV

Politie schuift veel meer zaken opzij: 'De burger is de dupe, die voelt de pijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie schuift veel meer zaken opzij: 'De burger is de dupe, die voelt de pijn'

De burger voelt de pijn van de verdubbeling van het aantal zaken dat de politie zonder onderzoek opzij geschoven heeft, zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond bij Spraakmakers. De oplossing ligt niet bij de politie, vindt hij, maar in Den Haag.

In tegenstelling tot veel anderen is communitylid Chris Zijderveld erg te spreken over aangifte doen. "Ik heb het idee dat we een iets te negatief beeld aan het schetsen zijn, ik heb een paar uitstekende ervaringen gehad." Zijderveld vertelt dat zijn auto, die geparkeerd stond, werd aangereden. "Aangifte doen verliep uiterst soepel. Het was binnen een paar minuten gebeurd. Ik heb het keurig vergoed gekregen van het waarborgfonds. "

Het aantal zaken dat de politie zonder onderzoek opzij schuift, is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van de NOS. Soms werden zaken niet opgepakt omdat ze bij voorbaat kansloos werden geacht, soms omdat de politie simpelweg geen capaciteit had. Volgens de politie is het altijd een kwestie van kiezen. Er zijn meer misdrijven dan de politie kan onderzoeken.

Doodzonde

Niet alleen de politie schuift zaken opzij, ook het OM en soms zelfs te rechter, zegt Struijs. "De burger is de dupe, die voelt de pijn." Hij merkt dat de aangiftebereidheid door de jaren heen lager geworden is. "Alleen in uiterste noodzaak doet men het."

En dat is niet goed voor het vertrouwen in de rechtstaat, zegt hij, maar dat mensen ontmoedigt raken, dat snapt hij. Bovendien is het "doodzonde" dat het probleem hierdoor niet goed zichtbaar is. Hij wijst naar Den Haag. "Als je heel bewust kiest voor onderbemensing in de hele keten en niet voldoende investeert, dan kies je voor een bepaalde mate van onveiligheid. Dat is de discussie die in Den Haag gevoerd moet worden."

Gigantisch veel fout

Naar de politiek wijzen doet ook SP-kamerlid Michiel van Nispen. Want enkel wijzen naar het personeelstekort, dat is hem te kort door de bocht. "Deze problemen zagen we al jaren aankomen. Sinds de vorming van de Nationale Politie is er gigantisch veel fout gegaan. We hebben gezien dat de politie is uitgehold en de criminaliteit ingewikkelder is geworden, maar het budget is niet meegegroeid. Sterker nog: in sommige jaren is er ook op bezuinigd."

Hij wijst erop dat het politieke keuzes zijn, gemaakt door achtereenvolgens VVD-bewindspersonen. Over de oplossing heeft hij al nagedacht. "Wat je nu moet doen, is fors investeren in de politie-academie en discussie voeren over de taken van de politie."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie