Binnenland

Politiechef mist langetermijnvisie voor de politieorganisatie in coalitieakkoord

KRO-NCRV
foto: Stefanie van Ulftfoto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef mist langetermijnvisie voor de politieorganisatie in coalitieakkoord

Politiechef Martin Sitalsing van Midden-Nederland mist een langetermijnvisie voor de politieorganisatie in het coalitieakkoord. "De zwaardere- en digitale criminaliteit vragen om een langetermijnvisie en duurzame investeringen", zegt hij bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Versterken van de politieorganisatie

In het coalitieakkoord wordt onder meer 200 miljoen euro uitgetrokken voor het versterken van de politieorganisatie, te beginnen met 50 miljoen in 2022. Sitalsing is blij met het extra geld, maar zegt achter de feiten aan te lopen. “Als we vandaag een wijkagent aannemen, duurt het jaren voordat deze opgeleid en inzetbaar is.”

Met de 200 miljoen hoop Sitalsing de basis op orde te brengen, maar dit geeft volgens hem nog “geen antwoord op de grote uitdagingen die op ons afkomen in de toekomst”.

Crisis in slow motion

Sitalsing spreekt van een crisis in slow motion als het gaat om de digitale onveiligheid, de ondermijnende criminaliteit en polarisatie en radicalisering in de samenleving. "Dit zijn allemaal vraagstukken die vragen om meer aanwezigheid in de wijk en meer opsporingscapaciteit in het digitale domein."

Daarbij werkt het onvoldoende aanpakken van deze problemen nu, nog jaren door. "Dit is niet iets dat we vandaag moeten oplossen. Wat we nu aanpakken heeft pas effect over tien jaar. We moeten nu politiemensen aannemen en mensen met digitale expertise."

Luister hier naar het volledige gesprek met politiechef Martin Sitalsing

audio fragment
Luister hier naar het volledige gesprek met politiechef Martin Sitalsing

Luister hier naar het volledige gesprek met politiechef Martin Sitalsing

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie