Naar homepage
Binnenland

Politiebond ACP: politiemensen ervaren heksenjacht
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiebond ACP: politiemensen ervaren heksenjacht

"De politie stelt te snel integriteitsonderzoeken in", dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) bij 1 op 1. Hij kan zich voorstellen dat mensen het ervaren als een heksenjacht.

Van de Kamp reageert daarmee op een grootschalig onderzoek van de politie naar hun eigen integriteitsbeleid. Een van de aanbevelingen daaruit is het instellen van triage waarmee voortaan eerst moet worden vastgesteld of de gedragingen of handelingen daadwerkelijk voer zijn voor nader onderzoek. Het gaat hier om disciplinaire onderzoeken, niet om onderzoek naar strafbare handelingen.

De vakbondsman vertelt over een voorval dat zich afspeelde bij een agent die in de polder woont. Diegene ging op een dag naar zijn werk met een "mooie nieuwe auto van best wat centen." Op enig moment wordt hij gebeld door zijn bank. Die stelt hem ervan op de hoogte dat er vragen binnenkomen vanuit de politie, zijn werkgever. De politie vraagt zich af hoe de agent aan die dure nieuwe auto komt. Van de Kamp ergert zich aan deze gang van zaken: "Niemand (vanuit de politie) had hem (betreffende collega) iets gevraagd. En trouwens: het raadplegen van bankgegevens mag niet eens in een disciplinair onderzoek."

Het rapport, dat gisteren naar buiten kwam, laat zien hoe rammelend het integriteitsbeleid is. Onderzoeken duren te lang en er is sprake van willekeur. Elke politie-eenheid houdt er zijn eigen protocollen op na. Harde conclusies waar de vakbond zich in kan vinden. Van de Kamp is op zichzelf dan ook positief over de uitkomsten, en vindt het goed dat korpschef Van Essen gistermiddag meteen aangaf de aanbevelingen over te nemen. "Ik hoop dat het leidt tot een verdere discussie over hoe het beter moet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie