Binnenland
AVROTROS

Steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijfje: 'Het is een hele creatieve en ondernemende generatie'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijfje: 'Het is een hele creatieve en ondernemende generatie'

Nu ze toch thuiszitten, grijpen veel jongeren de coronatijd aan om hun eigen bedrijfje te starten. In de afgelopen twee maanden begonnen zij meer bedrijven dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Zo ook de 20-jarige tweedejaars student aan de Haagse Hotelschool Jamie Akkerman. Hij heeft samen met zijn broer Ian van 16 het kledingmerk 'Quarantined Together' opgezet. Zij maken T-shirts met een zogenaamd 'boxlogo' waar het woord 'Quarantined' in staat. De gedachte hierachter is dat we allemaal in quarantaine zitten en "we gezamenlijk aan het opboksen zijn tegen een gezamenlijke vijand, het virus", zo vertelt Akkerman.

Vaker telefoontjes van jongeren

Mariolein van der Plas, directeur van Jong Ondernemen, een stichting die ondernemerschapsprogramma’s aanbiedt op scholen, ziet het animo voor het jonge ondernemen ook stijgen. "Ieder jaar neemt de interesse in het ondernemen van leerlingen toe, net als het niveau waarop dat gebeurt." Ook krijgt Jong Ondernemen steeds vaker telefoontjes van jongeren die om advies vragen.

Een verklaring hiervoor ziet Van der Plas in het feit dat de arbeidsmarkt verandert en dat jongeren geen baangarantie meer kennen. Maar zeker speelt ook internet een belangrijke rol. "Hun wereld is daardoor kleiner en ligt aan hun voeten. Het is ook echt een generatie-ding. Het is een hele creatieve en ondernemende generatie nu", aldus Van der Plas. Als tip voor beginnende jonge ondernemers noemt zij een mooie webshop en goede marketing.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie