Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Jayne Mansfield neemt aftrap Sparta-DOS

foto: wiki Commonsfoto: wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Jayne Mansfield neemt aftrap Sparta-DOS

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 13 oktober 1957, nam Amerikaanse actrice Jayne Mansfield de aftrap van voetbalwedstrijd Sparta-DOS.

Voor veel Sparta-fans was het een legendarische gebeurtenis, die aftrap op 13 oktober 1957. Mansfield sloot het voetbalmoment af met een zwoele kus op de mond van aanvoerder Rinus Terlouw. Het elftal was daarvan zo onder de indruk, dat ze onderuit gingen met 7-1.

Herman Kuiphof, die bij de wedstrijd was, zou er in 1992 over vertellen in NRC. “Een van de weinige keren dat hij echt faalde, was in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Utrechtse DOS. Maar dat kwam waarschijnlijk doordat hij rond de aftrap een kusje had gekregen van de Amerikaanse sexbom-filmster Jayne Mansfield. Het werd 7-1 en `de rots' was die dag van bordpapier.”

De historische aftrap nam Mansfield overigens in een even zo historisch stadion: Het Kasteel bestaat al meer dan 100 jaar. Tot april dit jaar was Mansfield te bewonderen op een groot billboard nabij het stadion, maar een voorjaarsstorm maakte daar een einde aan.

De Amerikaanse overleed tien jaar na de aftrap ten gevolge van een auto-ongeluk. Ze was op weg naar een nachtclub in Mississippi, waar ze zou optreden als zangeres. Ze was nog maar 34 jaar.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie