Binnenland

Advocaat Onno de Jong kritisch over veiligheid: 'Je ziet een eenzelfde patroon van falen bij de NCTV en het OM'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Onno de Jong kritisch over veiligheid: 'Je ziet een eenzelfde patroon van falen bij de NCTV en het OM'

Ruim een maand na de moord op Peter R. de Vries is het onderzoek in volle gang. Advocaat Onno de Jong vertelt in De Nieuws BV over de impact van de aanslag en wat er moet veranderen om de veiligheid van journalisten, advocaten en kroongetuigen beter te kunnen garanderen. “Ik heb het gevoel dat we in Nederland achter de feiten aanlopen.”

Peter R. de Vries heeft een enorm leegte en onbalans achter gelaten, vertelt Onno de Jong. “Het is een verschrikkelijke tijd, maar we moeten door. We moeten opzoek naar nieuw evenwicht.” Samen met zijn collega-advocaat Schouten en De Vries vormde De Jong het team rondom kroongetuige Nabil B.

Onafhankelijk onderzoek

De Jong en Schouten waren gisteren op bezoek bij demissionair minister Grapperhaus om te praten over het onafhankelijke onderzoek naar de veiligheid rondom De Vries. Grapperhaus liet weten dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoek naar de veiligheidssituatie van Peter R. de Vries overneemt. Eerder was Tjibbe Joustra, de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding hiervoor aangewezen, maar op deze beslissing kwam veel kritiek. De Jong is erg tevreden met de keuze voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “Wij vonden dat Joustra geen onafhankelijk onderzoek kon doen. De Onderzoeksraad is een orgaan dat in het verleden al bewezen heeft complexe onderzoeken heel grondig te kunnen doen.”

“Wij willen weten welke informatie, er op welke plek en bij wie aanwezig was en wat er vervolgens mee gedaan is.” Als voorbeeld noemt De Jong de melding van een medewerker van de garage in Amsterdam waar De Vries zijn auto parkeerde. De medewerker zag een week voor de aanslag een verdacht persoon en maakte hier melding van, wat er vervolgens met deze melding is gebeurd, moet worden uitgezocht. “Je ziet een eenzelfde patroon van falen of negeren van informatie bij de NCTV en het OM, en dan met name bij het OM. Je moet dat in het geheel bekijken om te zorgen dat het nooit meer gebeurt. Alle feiten die daarmee verband houden moeten boven water komen.”

Een veiligheidsplan

Er zou een integraal veiligheidsplan moeten komen voor zaken waarin het OM met een kroongetuige samenwerkt, vindt De Jong. De advocaat heeft idee dat er nog te veel een ad hoc beleid wordt gevoerd als het gaat om de veiligheid van kroongetuigen, familie, advocaten en rechters. “Als overheid moet je je realiseren dat dit soort processen heel gevaarlijk kunnen zijn, dat zien we nu.”

Naïef, dat is Nederland volgens De Jong. “Ik zou op dit moment geen ander land in Europa weten waar dit gebeurt, waar journalisten, advocaten en familie van een kroongetuige worden vermoord. Ik zou niet weten in welk ander land dit, op dit moment, met deze intensiteit gebeurt, behalve in Nederland.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie