Binnenland
AVROTROS

Centrum Seksueel Geweld over verkrachting studenten: 'Scholen moeten meer doen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Centrum Seksueel Geweld over verkrachting studenten: 'Scholen moeten meer doen'

1 op de 10 vrouwen is slachtoffer van verkrachting tijdens haar studie. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International. "Universiteiten en hogescholen moet hierop reageren", zegt klinisch psycholoog en directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic in Blok&Toine.

Bicanic is niet verbaasd over de nieuwe cijfers van Amnesty International. "Het is jammer dat we bij dit nieuws schrikken, want het gebeurt elke dag."

Je verhaal vertellen

"Het probleem is meer dat mensen die dit hebben meegemaakt het niet delen. Terwijl je leven van zo'n eenmalige gebeurtenis echt kan ontwrichten. Als samenleving moeten we dus opener zijn, zodat meer mensen hun verhaal delen."

Bicanic vindt het daarom belangrijk dat iedereen het nummer van het Centrum Seksueel Geweld in zijn telefoon zet: 0800-0188. "Als het je overkomt, wil je weten wat je moet doen. Want het kan iedereen overkomen. En ik denk dat scholen daar dus veel meer in kunnen investeren. Scholen denken dat het hun studenten misschien niet overkomt, maar het is een gegeven dat het wél gebeurt."

Dronkenschap

"Wat we vooral ook moeten benadrukken is dat jongens hier ook in meegenomen worden in hun opvoeding. Dat ze vrouwen moeten respecteren als ze 'nee' zeggen of niet willen", zegt Willy van Berlo van Kenniscentrum seksualiteit Rutgers.

"Dronken zijn of meegaan met iemand, is geen excuus om iemand te verkrachten. Als iemand dronken is en niet meer kan aangeven of hij of zij het wil, dan is er dus geen sprake van seks. Dan doe je het niet", zegt Van Berlo.

Meegaan met iemand is geen toestemming

"Te vaak wordt gedacht: je bent nou eenmaal meegegaan, dus dat heb je zelf gedaan. Maar dat is niet zo. Het gaat om diegene die over de grens gaat", zegt Van Berlo. Seks hebben met iemand die geen toestemming kan geven vanwege dronkenschap is zelf strafbaar, zegt Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld.

"Het idee van seks is dat je dat allebei weet wat je aan het doet bent. We moeten de rol van alcohol en drugs dan echt niet onderschatten.”

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie