Binnenland
NOS

Muurwerk uit dertiende eeuw gevonden bij verbouwing Binnenhof

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Muurwerk uit dertiende eeuw gevonden bij verbouwing Binnenhof

Een bijzondere ontdekking op het Binnenhof in Den Haag. Bij de bouwwerkzaamheden is een muurwerk uit de dertiende eeuw gevonden. Het werd ontdekt toen aannemers de fundering onderzochten.

Het muurtje bestaat uit grote, bruinachtige stenen. ''Het zijn bakstenen van rond de dertig centimeter'', zegt archeoloog Andjelko Pavlovic in het NOS Radio 1 Journaal.

De stenen behoren bij de vroegere bebouwing op het Binnenhof, uit de tijd dat de Ridderzaal werd gebouwd. ''Ze zijn onderdeel geweest van een vertrek of een kamer. Maar wat het precies geweest is, daar valt alleen naar te gissen.''

Pavlovic vertelt hoe hij reageerde toen hij de muur uit de dertiende eeuw tegenkwam. ''Ik dacht wauw, dit is jackpot! De kans dat je funderingen uit die periode tegenkomt, ondanks al die verbouwingen en het slopen en bouwen door de eeuwen heen, is natuurlijk vrij klein. Dat dit gespaard is gebleven, is vrij uniek eigenlijk.''

Het muurwerk is gevonden onder de galerij, langs de Eerste Kamer. De komende tijd wordt er meer onderzoek gedaan naar de vondst.

Het gevonden muurwerk

Muurwerk uit de 13e eeuw gevonden bij verbouwing Binnenhof

Ster advertentie
Ster advertentie