Binnenland
BNNVARA

Burgemeester Marcouch: 'Terreurverdachten waren bekend bij ons'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Marcouch: 'Terreurverdachten waren bekend bij ons'

Drie van de zeven verdachten die donderdag tijdens de grote anti-terreuractie zijn opgepakt, komen uit Arnhem. Onder hen de hoofdverdachte, de 34-jarige Hardi N. In De Nieuws BV reageert de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch op de gebeurtenissen.

"Deze mensen zijn ons niet onbekend. Ze waren in beeld. Het gaat om geradicaliseerden die een risico zijn voor de samenleving. Die bespreken we regelmatig en ze worden gevolgd. Daarnaast wordt er informatie uitgewisseld met inlichtingendiensten. Zo'n actie als gisteren kan alleen gebeuren als je een goede informatiepositie hebt", vertelt Marcouch.

Quote

Als ze de deur aan het open trappen zijn, dan pas krijgen wij een seintje dat het gaande is.

Ahmed Marcouch

Toch hoorde de burgemeester pas op het aller laatste moment dat de politie een grote inval zou gaan doen: "Als ze de deur aan het open trappen zijn, dan pas krijgen wij een seintje dat het gaande is."

Moeder

De moeder van één van de opgepakte verdachten, een 18-jarige jongen uit Arnhem, vertelde aan een NOS-verslaggever dat ze zich rot is geschrokken. Ze wist van niks en het voelt alsof haar zoon is begraven. Marcouch: "Ik kan me voorstellen dat je als moeder schrikt, maar veel van deze jongens hebben nogal wat op hun kerfstok. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag."

Drie van de verdachten woonden in Arnhem, de andere vier hadden ook een link met de stad: "Dat betekent dat radicalisering een belangrijk onderwerp is en blijft. De alarmbellen rinkelen continu. Maar dit radicaliseringsprobleem is niet alleen een Arnhems probleem, ook niet alleen een Nederlands probleem, maar een Europees probleem."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie