Binnenland
NOS

Nederlandse samenleving maakt steeds vaker duurzame keuzes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse samenleving maakt steeds vaker duurzame keuzes

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat we steeds vaker duurzame keuzes hebben gemaakt als samenleving. We vliegen minder, eten minder vlees en hebben minder en korter gedoucht. Bram Wolf van I&O Research vertelt over het onderzoek in het NOS Radio 1 Journaal.

We maken steeds vaker duurzame keuzes

Energiecrisis

Wolf vertelt dat we grote stappen hebben gemaakt als samenleving. "Maar niet al onze keuzes zijn meteen duurzamer geworden. We hebben gekeken naar mobiliteit. We zochten uit hoe mensen reizen en op welke manier. We hebben ook gekeken naar wonen en of mensen hun huis verduurzamen," vertelde Wolf. "Als we kijken naar vliegen, dan zien we dat mensen bewust een duurzame keus maken. Er is bewust minder gevlogen, ondanks de corona-pandemie. We zien tegelijkertijd dat mensen zeggen dat de gemiddelde vliegprijs wel wat omhoog mag." Dat betekent ook dat er meer bewustzijn is gecreƫerd rondom vliegen. "Ook is er gekeken naar het aantal spullen wat mensen in huis nemen en ook hoe ze eten. Op veel van die punten zie je een toename van duurzaam gedrag. De eigen portemonnee speelt ook zeker een rol. Sinds de energiecrisis zien we vooral dat mensen korter douchen en meer de tijd bijhouden tijdens het douchen," vertelt Wolf.

Omzetten

Niet elke leeftijdsgroep ontwikkelt zich even snel als de ander. Jongeren douchen bijvoorbeeld veel langer dan ouderen. "Zij douchen bijna 9 minuten langer dan ouderen. Lang, maar het is wel ontzettend afgenomen bij de jongeren. Dus dat is ook zeker een win. Het is even de vraag of dat specifiek voor het klimaat is of gewoon om geld te besparen. Het is de derde keer dat we dit onderzoek doen en het gaat wel elk jaar beter. Als je kijkt naar die portemonnee en de stijgende prijzen, zou je denken dat mensen hier toch geen voorstander voor zijn. De meeste Nederlanders vinden ook dat het kabinet meer zou moeten doen voor het klimaat. 19% van de Nederlanders vindt juist dat het wel wat minder mag met die klimaatregels." Wolf ziet genoeg werk om de wereld klimaatbewust te maken. "Juist die mensen omzetten, dat wordt nog een hele klus," eindigt Wolf.

item i&o research

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie