Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kunnen mensen de aarde redden door te krimpen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen mensen de aarde redden door te krimpen?

"We hebben weleens uitgerekend dat als je maar 50 centimeter lang zou worden als mens, je dan nog maar 2 tot 10 procent gebruikt van wat je nu gebruikt." Dat zegt Kunstenaar Arne Hendriks bij Spraakmakers.

Een mini-mens als oplossing voor schaarste, klimaat- en milieuproblemen en al die andere crises die momenteel boven ons hoofd hangen. Voor de één is het een leuke fantasie om films en boeken mee te vullen, voor de ander is het een bloedserieus alternatief voor de mens die al eeuwen verslaafd is aan groeien.

Hendriks startte het artistieke project ‘The Incredible Shrinking Man’ in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. Vanwege het 15 jarig bestaan van de het project reist Hendriks dit jaar met actrice Isil Vos door het land met een theatrale lezing, en een theatervoorstelling over The Incredible Shrinking Man.

Hendriks pleit voor een algemeen 'krimpdenken'. "Binnenkort hebben we 8 miljard mensen op de wereld. En als die 8 miljard mensen ook nog eens allemaal groter worden heeft dat minstens net zoveel impact als meer mensen." Een ander voordeel van klein zijn ligt volgens Hendriks in levensverwachting. "Er zijn talloze onderzoeken waarbij is aangetoond dat elke centimeter boven de 1.50 tot 1.53, twee tot zes maanden van je gemiddelde leeftijdsverwachting afhaalt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie