Binnenland
KRO-NCRV

Werkt diplomatie wel als er zoveel conflicten tegelijkertijd spelen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkt diplomatie wel als er zoveel conflicten tegelijkertijd spelen?

Oekraïne, Gaza, Soedan en Jemen, maar ook de broze relatie tussen de VS en de EU. Kan diplomatie nog wat betekenen in deze oorlogen en conflicten? "Laten we vooral partijen aan tafel krijgen", zegt Sabine Mengelberg, universitair docent aan de Nederlandse Defensie Academie, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er vinden op dit moment vredesonderhandelingen over Oekraïne plaats in Boedapest, maar de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump zijn daar niet bij aanwezig. "Er is veel onduidelijkheid", stelt Mengelberg. Hoewel dat niet betekent dat de besprekingen worden ondermijnd, noemt Mengelberg het wel een "power play" van Poetin om de onderhandelingen over te slaan.

Samenwerking, niet polarisatie

Er is dus geen sprake van "stille diplomatie", zegt Mengelberg. "Europa moet dealen met deze twee heren", zegt ze over Poetin en Trump. De verhouding met de VS is namelijk wel belangrijk op militair vlak. "De EU is gebaseerd op samenwerking, niet polarisatie. Het is beter om samen te werken."

Contact met Rusland

Volgens Mengelberg is Europa ook in contact gebleven met Rusland, ondanks de oorlog in Oekraïne. "Naar buiten toe wordt gebracht dat die communicatie er niet meer is." Maar niet alle EU-lidstaten denken hetzelfde over het contact met Rusland. "Laten we vooral partijen aan tafel krijgen."

De VN bestaat uit een groep landen dat streeft naar vrede, aldus Mengelberg. "Dat beeld van samenwerking moet er staan, niet alleen de stemmen van Trump en Poetin." De VN had er ook voor moeten zorgen dat er nooit meer oorlog zou zijn, maar door de grondrechten van de VN is het nog wel mogelijk, legt Mengelberg uit.

Dreiging of inval

Oekraïne beroept zich op een wetsartikel dat ze zich mogen verdedigen tegen de Russische inval, waar Rusland juist zegt dat Oekraïne een dreiging vormt en daarom oorlog mag voeren. "Politiek, militair en economisch is de VS heel belangrijk. Zij hebben de stok om mee te slaan, dat hebben andere staten niet."

Europees leger

Wat denkt Mengelberg van het opzetten van een Europees leger? "Dat vind ik ver gaan en weet niet of dat nodig is." Tegelijkertijd heeft Europa op dit moment geen "stok om mee te slaan" op militair niveau. "Ze worstelen met het idee van een vredesproject en die stok waar ze mee moeten slaan. Europa moet aan tafel, zoals bij de onderhandelingen van vandaag."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie