Binnenland
KRO-NCRV

Vakantie over 20 jaar: 7 trends. '20% van de bevolking gaat nooit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie over 20 jaar: 7 trends. '20% van de bevolking gaat nooit'

De vakantie, voor velen voelt het alweer als een eeuwigheid geleden. Hoe gaan we over 20 jaar op reis? Welke mogelijkheden krijgen we erbij? En wat moeten we laten? Spraakmakers vraagt het aan Paul Peeters, lector duurzaam toerisme. Hij schetst zeven trends.

Video niet beschikbaar

1. Steeds korter en vaker op vakantie

"We gaan al heel lang wat korter en wat vaker op vakantie", zegt Peeters. En dat blijft ook zeker. En zo lang we niet heel ver weg gaan, kunnen we op deze voet doorgaan, denkt hij. Hij wijst op een eigen onderzoek naar uitstoot en vakantie. "We hoeven niet minder op vakantie, we moeten alleen iets minder ver dan we gewend zijn. En dat geldt eigenlijk maar voor 16 procent van de mensen. En dan kan heel veel."

2. Minder vliegen

"Het ligt heel erg in de lijn der verwachting, omdat we bezig zijn klimaatverandering te bestrijden, dat vliegen duurder wordt. Mensen zullen zich ook meer realiseren dat het misschien niet zo'n goed idee is om heel ver weg te gaan – en zo dus nog meer bij te dragen aan klimaatverandering."

3. Voor heel veel mensen verandert er niets

"Wat ook zeker is, is dat ongeveer 20 procent van de bevolking helemaal nooit op vakantie gaat. En dat is al decennia zo, dus ik verwacht eigenlijk niet dat dat over twintig jaar anders zou zijn."

4. Hang naar meer avontuur

"Mensen hebben op het ogenblik een hang naar meer avontuur. Het zou kunnen dat die trend, die al een tijd gaande is, zich ook nog wat doorzet."

5. Vaker op vakantie in eigen land

"Wat als gevolg van corona wel duidelijk is geworden, is dat in eigen land op vakantie gaan toch wel aantrekkelijk is." Tegelijk heeft Nederland, laaggelegen als het is, ook te maken met een stijgende zeespiegel. Kunnen we nog wel kamperen in noordelijk Nederland? "En het is nog best wel ingewikkeld om te kijken: hoe ziet Friesland er over twintig jaar wat dat betreft uit?"

6. Reizen met de trein populairder

Al voor de corona-epidemie pakten veel mensen een internationale trein, vertelt Peters. En sindsdien zijn steeds meer mensen dat gaan doen. Het is een blijvertje, denkt hij. "De markt is er. Het hangt af van wat spoorwegmaatschappijen voor elkaar krijgen om treinen te bestellen en spoorlijnen aan te leggen."

7. ’s Zomers niet meer kamperen in Spanje.

De tent, klapkar of camper ’s zomers op een camping in Spanje droppen, dat doen we over twintig jaar waarschijnlijk niet zo snel meer. "Dat zal niet meer zo aangenaam zijn. Want we zien het nu al: het wordt te warm, te droog, er is een watertekort en bosbranden zullen eerder toe dan afnemen." Niet dat we het land links moeten laten liggen. "We zullen eerder in het voor- en najaar gaan. Of noordelijker gaan zitten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie