Binnenland

Inwoners Roermond evacueren eerder vanwege verwacht hoogwater in de loop van de dag

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwoners Roermond evacueren eerder vanwege verwacht hoogwater in de loop van de dag

Limburg heeft de zwaarste buien achter de rug, maar de problemen zijn nog lang niet voorbij. De waterhoogte in de Maas gaat zich de komende dagen verplaatsen van Zuid- naar Noord-Limburg.

In de buurt van Roermond wordt de piek pas vrijdagavond verwacht. Zaterdagavond is die piek waarschijnlijk in Venlo, en zondagavond in de gemeente Mook-Middelaar. Zo'n 300 militairen zijn op de been om te helpen bij evacuaties en andere hulpverlening.

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt verslaggever Mustafa Marghadi vanuit Roermond hoe de evacuatie van inwoners daar verloopt. ''Mensen pakken met slaap in hun ogen de laatste spullen,'' ziet hij.

Auto met megafoon

Maastricht doet een dringend beroep op de bewoners van de wijken Randwyck en Heugem om hun woning te verlaten. Het gaat daarbij om zo'n 10.000 mensen. Met een auto met megafoon wordt door de straten gereden om iedereen te bereiken met de boodschap. Er is ook een NL-Alert verstuurd naar de huishoudens in de wijken.

In Roermond worden morgen in het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek, een zijtak van de Roer, honderden woningen geëvacueerd, omdat de Roer te veel water te verwerken krijgt. Maar er zijn ook daar zwakke plekken langs de Maas, waardoor evacuaties mogelijk nodig zijn.

Morgenmiddag verwachten ze bij de veiligheidsregio de hoogste waterstand van de Maas, de Roer en de Hambeek.

Tegemoetkoming bij schade

Een deel van het demissionaire kabinet was vanavond bijeen voor crisisoverleg. Aanwezig was onder meer premier Rutte die de overstromingen in Zuid-Limburg "in formele zin" een ramp noemde. Het betekent dat het kabinet de Wet tegemoetkoming bij schade in werking stelt. Op die manier krijgen gedupeerden snel duidelijkheid of hun schade (deels) wordt vergoed.

Rutte noemde de situatie in het gebied "zoals we allemaal kunnen zien, zonder meer ernstig". Eerder vandaag zei het kabinet al "alles op alles" te zetten om de mensen die getroffen zijn door de overstromingen in Limburg te helpen.

Verslag vanuit Roermond door verslaggever Mustafa Marghadi

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie