Binnenland

'Er stroomt een woeste kolkende rivier door Valkenburg'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er stroomt een woeste kolkende rivier door Valkenburg'

In Zuid-Limburg, Duitsland en België is veel wateroverlast door hevige regenval. Claire van Dyck, verslaggever bij De Limburger, en burgemeester Daan Prevoo vertellen in Spraakmakers over de ernst van de situatie.

"De waarschuwingen waren er, maar toch was de snelheid en reikwijdte verrassend, in ieder geval in Valkenburg", vertelt Claire van Dyck, verslaggever bij De Limburger. "Dat de Geul buiten de oevers treedt zijn mensen wel gewend, maar het hele centrum en uitgaansgebied staat blank en de stroming is zo sterk." Doordat de straten omlaag lopen, komt vanuit zijstraten een forse stroming.

Hevige regenval

In Zuid-Limburg kampen bewoners met de ernstige gevolgen van de hevige regenval. Vooral huishoudens in Valkenburg, Simpelveld en Hoensbroek hebben veel overlast. Er gold een weercode rood, maar die werd na middernacht ingetrokken.

In Duitsland zijn zeker 11 mensen omgekomen door wateroverlast, tientallen mensen zijn nog vermist. Ook in België is wateroverlast, daar dreigt de rivier bij Luik buiten de oevers te treden.

Kracht van de stroming

Verslaggever Van Dyck was ter plekke in Valkenburg en zag hoe deuren niet meer opengingen door de druk van het water. "Die kracht van het water en de stroming maakt ook dat het onbegonnen werk was om nog iets uit te richten voor de mensen zelf. Ik heb zelfs de brandweer met zwaar materieel zien omdraaien omdat ze kruisingen niet meer overkwamen."

De ontzetting is groot, vertelt de verslaggever. "De brandweer moest de laatste mensen uit het centrum evacueren. Een familie had een ladder bij zich om het hogerop te kunnen zoeken. Er drijft van alles voorbij zoals containers en zelfs auto’s."

Lees ook: Volg bij de NOS de laatste ontwikkelingen over de wateroverlast in een liveblog.

Wateroverlast in Limburg

'Gigantische ramp'

"Het is een gigantische ramp voor inwoners, ondernemers en mensen die hier op vakantie zijn", vertelt de burgermeester van Valkenburg Daan Prevoo. "Er stroomt een rivier door Valkenburg waar die niet hoort. Er is angst en onmacht bij inwoners waar ik me grote zorgen over maak."

"We zijn vanaf dinsdagnacht al in touw met amper een paar uurtjes slaap. Met een team zijn we aan het werk gegaan om ons op gisteren voor te bereiden", vertelt Prevoo.

Kwetsbaren evacueren

De prioriteit ligt bij de kwetsbaren, vertelt de burgemeester. Zo werden er al verzorgingstehuizen en een hospice geëvacueerd. "We zijn om 10.00 uur begonnen met een evacuatie die gisteren niet gelukt is. We hebben goed zicht op de meest kwetsbaren en die zijn hopelijk om 12 uur in veiligheid."

De burgemeester maakt zich zorgen over de zeker 400 huizen zonder stroom. Ook het IT-systeem van het gemeentehuis ligt eruit. "Die huizen zouden onbereikbaar kunnen worden. We gaan huis voor huis bekijken of we mensen kunnen oppikken. En dat is een hele operatie door die stroming."

De burgemeester verwacht dat ze nog een aantal dagen bezig zijn met de nasleep en pas daarna goed de schade op kunnen maken. "Ook omdat water vanuit België en Duitsland komt."

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie