Binnenland
BNNVARA

Deze planten profiteren juist van strooizout

foto: Ton Dentersfoto: Ton Denters
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze planten profiteren juist van strooizout

Op plekken waar flink gestrooid wordt, zoals langs snelwegen, duiken zouttolerante planten op. Bijvoorbeeld de zilte rus, het Deens lepelblad en de hertshoornweegbree kunnen prima omgaan met het vele zout dat op onze wegen wordt gestrooid, vertelt Ton Denters in Vroege Vogels.

De zouttolerante planten zitten nu nog verstopt onder een dikke laag sneeuw, maar in het voorjaar staan vluchtheuvels en bermen er vol mee. Er zijn maar weinige organismen in de stad die zo goed met grote hoeveelheden zout om kunnen gaan als deze paar planten.

Dat er toch planten kunnen groeien op plaatsen met veel zout, heeft te maken met verschillende strategieën die planten hebben om dat zout kwijt te raken of te voorkomen dat het vocht onttrekt aan de cellen. Planten die dat goed kunnen hebben een voorsprong op andere planten waardoor hun concurrentiepositie toeneemt en deze soorten op plaatsen met zout net iets beter groeien en zich voortplanten dan andere soorten. Dat geldt zeker ook voor Deens lepelblad, gezien het succes tot ver in de steden.

Deen lepelblad. Door: Ton Denters

Deens lepelblad

Toen rond 1970 op grote schaal gladheidsbestrijding van start ging, werd het voor planten met een zekere zouttolerantie mogelijk om naar het binnenland te migreren. Het bekendste voorbeeld hiervan is Deens lepelblad. Op de verspreidingskaart van deze plant is overduidelijk te zien dat verspreiding langs snelwegen gaat.

Waarschijnlijk worden de plantjes verspreid via de auto's. Een auto rijdt even in de berm, er komen een paar zaden in de autoband en die vallen er verderop weer uit. Door het Deens lepelblad kleuren de bermen vanaf april ook wit, maar niet van de sneeuw natuurlijk: dan staat deze plant in bloei.

Deens lepelblad langs snelwegen. Door: Ton Denters

Strooizout slecht voor stadsvogels

Veel flora en fauna in de stad kan echter niet goed omgaan met het hoge zoutgehalte. Zo is strooizout erg slecht voor stadsvogels. Het kan ze versuffen en zelfs vergiftigen. IVN Natuureducatie roept dan ook burgers op om bij hun huis iets anders te strooien dan zout. Gebruik bijvoorbeeld zand of houtsnippers. En wil je het helemaal goed doen zet dan elke dag even een bakje vers water in je tuin voor die dorstige vogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie