Binnenland
AVROTROS

Regionale GGD's weigeren prikhulp: 'Ik moest minimaal 16 uur per week beschikbaar zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regionale GGD's weigeren prikhulp: 'Ik moest minimaal 16 uur per week beschikbaar zijn'

De boostercampagne moet in de hoogste versnelling, weten we na de laatste persconferentie. Toch worden (oud-)zorgmedewerkers die willen meehelpen afgewezen. De reden: ze zijn te weinig uren beschikbaar. In de ene regio moet je 16 uur per week beschikbaar zijn, in de andere zelfs 32.

In Blok&Toine vertelt verpleegkundige Suzan Kemperman dat ze de komende weken twee dagen per week kan helpen prikken. "Ik werk als HBO-verpleegkundige in het verpleeghuis, en het afgelopen jaar heb ik de vaccinatiecampagne in onze zorgorganisatie uitgerold. Dus ik ben bekwaam in het coördineren, het klaarmaken van de vaccins en het vaccineren zelf."

Minimaal 16 uur, tot eind januari

Maar de GGD waar Kemperman zich aanmeldde, Gelderland-Zuid, weigerde haar hulp. "Ik keek de persconferentie en ik dacht: er moet tempo gemaakt worden, ik kan wat betekenen, ik heb ruimte de komende weken. De reactie was dat ik tenminste tot maart 16 uur per week moest zijn", vertelt de verpleegkundige.

"Ik kan tot half januari twee dagen in de week helpen, en daarna tot in maart structureel 1 dag in de week", legt Kemperman uit.

De landelijke GGD GHOR laat aan Blok&Toine weten dat 'elke regio verschillende behoefte heeft qua ondersteuning. Ze bepalen zelf wie of wat ze nodig hebben en putten uit hun eigen netwerk. De regio heeft het beste zicht."

De regionale GGD Gelderland-Zuid laat weten dat er inderdaad een minimum geldt van 16 uur per week, tot in ieder geval eind januari. Het kost een GGD naar eigen zeggen 'een week' om iemand zodanig klaar te stomen om te kunnen gaan prikken.

Een woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid laat weten: "Iemand moet aangemeld worden, er moet een contract worden opgesteld, een Verklaring Omtrent Gedrag worden aangevraagd, enzovoort. Als iemand maar kort beschikbaar is, kost dat meer energie achter de schermen dan het oplevert", laat een woordvoerder weten.

Niet de enige

Kemperman is niet de enige met dit probleem, is te zien aan de reacties onder een veel gedeelde tweet van haar hand. "Ik denk dat er wel vijftig reacties kwamen van andere zorgverleners kwamen die exact hetzelfde probleem hadden. Ze wilden een of twee dagen in de week helpen, maar iedereen krijgt te horen: dat is niet genoeg, bedankt, we hebben je niet nodig."

En dus zit er volgens Kemperman maar één oplossing op: "Als je na 2 jaar pandemie nog steeds nog enorme rompslomp hebt, en dat niet makkelijker hebt kunnen maken, dan moet je maar misschien het leger inschakelen, want die kunnen het misschien makkelijker bolwerken."

Huisartsen

Ook huisartsen kunnen voorlopig nog niet echt bijdragen aan een versnelling van de boostercampagne. Huisarts Toosje Valkenburg uit De Bilt, die vragen van luisteraars beantwoordt in het spreekuur van Blok&Toine, heeft eveneens hulp aangeboden. Die handreiking werd afgeslagen. "Wij hebben ook aangeboden om samen met de GGD een groot deel te vaccineren. Maar daar had de GGD hier geen behoefte aan. We hebben wel onze niet-mobiele ouderen zelf thuis geprikt."

Daarnaast pleit Valkenburg met haar collega’s voor een verkorting (of afschaffing) van de wachttijd na vaccinatie. "Daar vragen we bij het ministerie aandacht voor. Want: als je de boostercampagne wilt versnellen, helpt het als die 15 minuten eraf gaan." Het idee is dat huisartsen dan ook kunnen helpen met prikken, want nu hebben ze nog te weinig ruimte in hun praktijken om iedereen een kwartier te laten wachten. En prikken zonder wachttijd is veilig, benadrukt Valkenburg, want in Engeland en Frankrijk verloopt dat ook goed.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie