Binnenland
WNL

Slachtofferhulp Nederland: ‘Nieuw wetsvoorstel doxing moet worden uitgebreid’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtofferhulp Nederland: ‘Nieuw wetsvoorstel doxing moet worden uitgebreid’

Slachtofferhulp Nederland wil dat het wetsvoorstel omtrent doxing uitgebreid wordt waarbij de mogelijkheid er is dat verdachten in voorlopige hechtenis genomen kunnen worden. Dat stelt Robin Fontijne, de juridisch adviseur van Slachtofferhulp Nederland in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Hierdoor kan de officier van justitie providers en eigenaren van platforms bevelen berichten met privé-informatie direct offline te halen.

#31 - Het Onderzoeksbureau: Slachtofferhulp Nederland: ‘Nieuw wetsvoorstel doxing moet worden uitgebreid’ - Het Misdaadbureau

Doxing is het verzamelen of het online verspreiden van gevoelige persoonsgegevens, met intimidatie als doel. Het gaat dan bijvoorbeeld om het online delen van iemands werkplek, een telefoonnummer, een foto van een paspoort of adresgegevens. Als gevoelige persoonsgegevens eenmaal online staan, kan dit niet bij elke provider of social media platform makkelijk en snel offline gehaald worden. Daarvoor is een uitspraak van de rechter nodig.

Voormalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid diende een wetsvoorstel in om doxing strafbaar te maken, daders van doxing kunnen dan voor maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens Slachtofferhulp Nederland mist het voorstel de mogelijkheid dat verdachten van doxing in voorlopige hechtenis genomen kunnen worden.

"Met een machtiging van de rechter-commissaris in de hand heeft de officier van justitie dan een slagvaardige stok om ook echt daadwerkelijk naar de providers te gaan en te zeggen: dit moet nu offline", zegt Robin Fontijne van Slachtofferhulp. "Voor een slachtoffer kan het anders maanden, en met een hoger beroep, zelfs jaren duren voordat een gevoelig bericht offline is. En dan kunnen gevoelige privégegevens al overal op internet staan."

Slachtofferhulp is net als de politie wel blij dat er nu een wet komt waardoor doxing strafbaar wordt, omdat het een grote impact heeft op personen die hiermee te maken krijgen. Ze vinden het belangrijk dat er in een zo vroeg mogelijk stadium kan worden ingegrepen, zodat verdere strafbare feiten worden voorkomen. Maar zeggen ze; platforms moeten ook nu al een grotere verantwoordelijkheid gaan nemen. Robin Fontijne: "Zeker met de wetgeving in aantocht. Zo snel mogelijk ingrijpen om verdere verspreiding tegen te gaan."

Enorm toegenomen

Het delen van privégegevens in chatgroepen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral politici, journalisten en opiniemakers worden in toenemende mate online lastiggevallen. Ook politiemensen hebben ermee te maken. Henk van Dijk, programmaleider publieke veilige taak bij de Nationale Politie: "Jaarlijks gaat het om tientallen incidenten met politiemensen. Als ik kijk naar de impact voor mensen, dat is heftig en dat moeten we een halt toeroepen met elkaar."

Exacte cijfers worden door het Openbaar Ministerie en de politie niet bijgehouden, omdat het nog niet strafbaar is. Om die reden kunnen politiemensen nog niet ingrijpen wanneer gevoelige persoonsgegevens online verspreid worden. Dat kan alleen als die verspreiding leidt tot strafbare feiten, zoals bedreiging of stalking.

In de podcast komt een jonge vrouw van begin 20 aan het woord die slachtoffer werd van doxing. Van haar stonden maandenlang gevoelige privégegevens online, zoals foto’s, en de locaties waar ze te vinden zou zijn. De situatie liep zo uit de hand dat er uiteindelijk ook werd opgeroepen om haar te vermoorden, voor een bedrag van 85.000 euro. De dader kon toen worden aangehouden en is veroordeeld tot gedwongen opname in een zorginstelling. Het slachtoffer is lange tijd angstig geweest. Ze had gehoopt dat dit in een veel eerder stadium gestopt kon worden.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie