Politiek
AVROTROS

Intimidatie en bedreiging door 'doxing' groeiend probleem, Autoriteit Persoonsgegevens wil aanpassing van de wet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Intimidatie en bedreiging door 'doxing' groeiend probleem, Autoriteit Persoonsgegevens wil aanpassing van de wet

"Voor de mensen die het overkomt is het echt rampzalig." Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens trekt aan de bel over 'doxing': het publiceren van iemands privégegevens met als doel intimidatie en bedreiging. Veel van die gegevens kunnen kinderlijk eenvoudig worden achterhaald via de Kamer van Koophandel en het Kadaster. In EenVandaag roept Wolfsen de politiek op om de wet aan te passen.

Wolfsen noemt de kwestie nu 'echt urgent'. Zo hadden verschillende ministers de afgelopen periode demonstranten aan de deur. Zowel CDA-minister Hugo de Jonge als D66-minister Sigrid Kaag werden aan de deur bedreigd. Vorig jaar kreeg een aantal opiniemakers stickers op hun deur van Vizier op Links.

Boetes

Binnenkort zal doxing bij wet strafbaar worden gesteld via het strafrecht met een maximumcelstraf van een jaar. Al wil dat niet zeggen dat het nu al niet te bestraffen is, zegt Wolfsen. "We kunnen geldboetes opleggen als mensen een klacht indienen."

De registers van het Kadaster en de Kamer van Koophandel (KvK) bestaan al ruim een eeuw. Beide instellingen moeten volgens de wet verplicht persoonsgegevens registeren en openbaren bij aanvraag. Wolfsen, van de AP, noemt het 'wetgeving uit de tijd van het papier'. "Uit een tijd dat internet en zoekmachines niet bestonden."

Alleen toegankelijk met een doel

Wat de Autoriteit Persoonsgegevens betreft, zouden de registers straks alleen nog toegankelijk moeten zijn voor mensen die een doel hebben. "Journalisten, makelaars, advocaten of mensen die een huis willen kopen bijvoorbeeld. Dan is het rechtmatig, voor de rest moeten ze dicht", vindt Aleid Wolfsen. Het advies hierover stuurde hij onlangs naar de Tweede Kamer.

Nieuwe wetgeving verplicht de Kamer van Koophandel sinds dit jaar tot het afschermen van de woongegevens van ondernemers. Maar dit is onvoldoende, stelt Wolfsen. "Voor zzp'ers zijn die adressen zijn nog openbaar." Het woon- en werkadres van zzp'ers is immers vaak hetzelfde.

Wolfsen vindt dat er nu vlot ingegrepen moet worden. "Dit is echt urgent", stelt hij. "De wetgever moet nu doorpakken en beide grote bestanden dichtzetten", zegt hij. "En alleen gegevens openbaar maken wanneer iemand een goede reden heeft. Want het is voor de mensen die het overkomt echt rampzalig."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie