Binnenland
NTRPowNed

Pim en Mieke vangen jaarlijks 2000 wilde dieren op: vooral slachtoffers van katten en honden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pim en Mieke vangen jaarlijks 2000 wilde dieren op: vooral slachtoffers van katten en honden

Van vogels tot reeën en konijnen. Pim en Mieke Lollinga van Faunavisie Wildcare vangen jaarlijks 2000 wilde dieren op en daar zitten schrijnende gevallen tussen. "We hebben voorbeelden van een ree die opgejaagd is door een hond, maar ook jonge haasjes en eekhoorntjes die door katten gepakt zijn en mee naar huis genomen", vertelt Mieke in 5 Dagen.

'85 procent slachtoffer van katten'

Van de dieren die binnengebracht worden bij Mieke en Pim is 85 procent het slachtoffer van katten. Deze dieren zijn dan ook een hot item bij het echtpaar. "We vinden katten zelf hartstikke leuk, maar in huis. Men vindt in het algemeen dat katten moeten jagen en wild zijn. Nou, dat is beslist niet zo. De wet geeft ook aan dat de kat helemaal niet buitenshuis en zonder jouw toezicht los mag lopen. Dezelfde regels als voor de hond: die mag je ook niet naar buiten sturen en zeggen: liefje, ga maar lekker wandelen, over twee uurtjes kom je maar weer terug."

De gevolgen van een kat loslaten, ziet het echtpaar veelvuldig terug in de opvang die ze vrijwillig runnen en waar ze allebei honderd uur per week aan werk in steken. "Vanaf april tot augustus is het bijna honderd procent wat hier binnenkomt", zegt Pim over het aantal slachtoffers van honden en vooral katten.

Steeds meer katten in Nederland

"Je weet dat er steeds meer katten bijkomen", zegt Mieke, verwijzend naar de kattengeboortegolf van dit jaar. Waren er een paar jaar geleden nog vier miljoen katten in Nederland, nu zijn het er dertien miljoen en velen zijn niet gecastreerd of gesteriliseerd.

"Waar we het vooral aan merken is dat met name de tuinvogels ieder jaar weer met 25 procent achteruitgaan", zegt Pim. "Wij merken dat, omdat we een aantal jaar geleden voor iedere tuinvogelsoort een verblijf hadden. Dit jaar konden we alle opgevangen vogeltjes in één verblijf houden." Dat komt helaas allemaal door die katten, geeft het echtpaar aan.

Niet vol te houden

Jaarlijks worden er duizenden wilde dieren opgevangen bij Faunavisie Wildcare. Die worden verzorgd tot ze opgeknapt zijn en dan worden ze weer vrijgelaten in de natuur. Maar het aantal uren dat het echtpaar erin steekt, is eigenlijk niet meer vol te houden. "Een paar weken geleden had ik de ambulance ‘s nachts aan mijn bed staan. Ik moest worden opgenomen, maar dat kon gewoon niet. Je hebt hier reekalfjes zitten die alleen van jou de fles willen hebben", vertelt Pim.

Het echtpaar hoopt dan ook dat de provincie Groningen geld vrijmaakt, zodat de opvang kan blijven bestaan met meer medewerkers. Gebeurt dat niet, dan zou de enige particuliere opvang voor wilde dieren in Groningen dicht moeten. En dat terwijl er jaarlijks veel wilde dieren hulp nodig hebben. "We realiseren ons wel dat we met het helpen van wilde dieren de wereld niet redden en de wereld niet kunnen veranderen. Maar we kunnen wel de wereld veranderen van zo’n beest door hem een tweede kans te geven."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie