Binnenland
NTRPowNed

Dringend advies na geboortegolf katten: 'Verplicht castratie en sterilisatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dringend advies na geboortegolf katten: 'Verplicht castratie en sterilisatie'

De vakantietijd betekent spitsuur in de dierenasiels en opvanglocaties in het noorden van het land. Er komen veel dieren binnen en herplaatsing gaat moeizaam omdat mensen weg zijn. Deze zomer is het uitzonderlijk druk. Er is sprake van een geboortegolf van katten. Rixt Jellesma van stichting 'Kat in Nood' ondervindt daar dagelijks de gevolgen van en pleit voor verplichte castratie en sterilisatie in 5 Dagen.

5 Dagen... over drukte bij dierenasiels, -ambulances en -opvanglocaties

Kattengeboortegolf

De kattengeboortegolf raakt ook de stichting Kat in Nood in het Groningse dorp Drachtstercompagnie. De stichting vangt katten op die moeilijk tot niet herplaatsbaar zijn. Inmiddels zijn er 225 katten die permanent bij de stichting blijven wonen. Daar komen veel kittens bij. "We hebben dit jaar al 180 kittens ingeschreven. Vorig jaar hadden we er 180 over heel het jaar. Dus dit is ook wel echt aanzienlijk meer dan vorig jaar", zegt Rixt Jellesma, beheerder van de stichting Kat in Nood.

De dierenasiels in de provincie Groningen ervaren dezelfde groei. "Er komen er dagelijks echt veel binnen", vertelt een medewerker van Dierentehuis Ter Marse in Stadskanaal. "Te veel katten, en te weinig sterilisatie en castratie, dan krijg je veel te veel kittens."

Kosten en voorlichting

Dat veel mensen hun katten niet laten steriliseren of castreren komt volgens Jellesma onder andere door de kosten die - afhankelijk van de locatie en dierenarts - soms oplopen tot 250 euro per kat. Maar er is nog een tweede probleem. "Katten met name worden nog veel te makkelijk aangeschaft. Mensen kunnen ze overal gratis vandaan trekken", zegt Jellesma.

De voorlichting die nodig is bij de aanschaf van een kat als huisdier (onder andere over de kosten) ontbreekt daardoor bij veel baasjes. "Een gezonde kat krijgt 2 nestjes per jaar, soms 3. Per kat komen er 8 tot 10 kittens per jaar bij. Als er dan heel veel poezen zijn die zich voortplanten omdat ze niet geholpen zijn, dan denk ik dat je wel snel een rekensommetje in je hoofd kan maken hoe zulke aantallen oplopen." Telde Nederland een paar jaar geleden nog 4 miljoen katten, inmiddels zijn het er wel 13 miljoen.

Dringend advies

Zowel Stichting Kat in Nood als Dierentehuis Ter Marse pleit daarom voor verplichte sterilisatie en castratie bij katten. Ook verplicht chippen en registreren zou veel problemen voorkomen. Toch is dat zo makkelijk nog niet, zegt Jellesma. "Het zou verplicht moeten worden, maar het is in de uitvoering heel lastig. Je kan wel zeggen tegen mensen, je moet ze laten helpen, maar dan loop je alsnog tegen die prijzen aan. En wie gaat erop handhaven?"

Daarom ziet Jellesma voorlichting als een belangrijke eerste stap. "Op het moment dat jij een kat neemt, dan moet je je realiseren dat je in principe voor 18 jaar een verbintenis met dat dier aangaat. En bij die verbintenis hoort de castratie of sterilisatie, daar hoort de chip bij, en daar hoort een goede verzorging tot het eind van het leven van het dier bij. En de mensen die daar anders over denken, vind ik geen verantwoorde huisdiereigenaren."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie