Binnenland
AVROTROS

'Er staat Limburg nog een ramp te wachten: dat er geen toeristen meer komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er staat Limburg nog een ramp te wachten: dat er geen toeristen meer komen'

Vanaf vandaag stoppen de meeste waterschappen in Limburg met permanente dijkbewaking. De hoogwatergolf in de Maas en in de grote rivieren is bijna het land uit, dus dat betekent volop ruimte voor de Limburgse ondernemers om langzaamaan weer op te bouwen.

Video niet beschikbaar

400 miljoen

De schade in Valkenburg is geraamd op 400 miljoen euro. Monique Princen, voorzitter MKB Limburg, trof vooral veel verbijstering aan bij de ondernemers. "Het is onvoorstelbaar. Ik denk dat veel ondernemers het nog niet helemaal beseffen."

Ondanks de tegenslagen blijven velen positief. "Iedereen wil meedenken," zegt Princen. "Verzekeraars wijken af van de polissen en dat is zeer goed nieuws." Tevens treedt de Wet Tegemoetkoming Schade in werking, omdat het een rampgebied betreft. "We kijken goed naar de behoeftes van de ondernemers. Zij zijn nu de prioriteit."

Toerisme

Hoe je als consument kan bijdragen, is de lokale horeca daar steunen. Anya Niewierra, algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, geeft aan dat er nog een ramp volgt als we niet oppassen. "Limburg leunt hevig op toerisme," legt Niewierra uit, "Niet heel Limburg is onder water te komen staan, maar 5% van het oppervlak."

Het is dus van groot belang dat de toeristen de Zuidelijke provincie blijven bezoeken. "Tuurlijk is er in Valkenburg ernstige schade, maar dat zal na hard werken wel goed komen. De natuur is door de regenval nu prachtig, dus kom maar snel deze kant op!"

De wederopbouw van Zuid-Limburg

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie