Binnenland
NOS

Code rood voor Limburg opgeheven: nog wel waarschuwingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code rood voor Limburg opgeheven: nog wel waarschuwingen

Code rood voor Limburg is om 03.20 uur opgeheven, meldt het KNMI. Het weerinstituut waarschuwt erbij dat er nog altijd veel wateroverlast kan voorkomen. In het midden en oosten van het land kan plaatselijk veel regen gaan vallen, lokaal meer dan 50mm in 24 uur. Het KNMI zegt dat dit gevolgen kan hebben voor het verkeer en buitenactiviteiten.

Maarten de Kever is woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal hoe de nacht in Limburg is verlopen.

Qua regenval heeft het zuiden van Limburg vannacht even adem kunnen halen, maar de wateroverlast duurt voort. Het afvoeren van alle regen die is gevallen, vormt een groot probleem. Ook is er veel schade aan huizen en andere bezittingen.

Waarschuwingen

Het KNMI hief halverwege de nacht code rood voor Limburg op. Er gelden nog wel waarschuwingen voor de meeste andere provincies omdat er plaatselijk veel regen kan vallen. Alleen Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland zijn 'groen', de andere staan op code geel.

Aan het eind van de avond werd duidelijk dat er waarschijnlijk geen grote evacuaties in Limburg hoefden plaats te vinden. "Maar we houden dit goed in de gaten, want de situatie kan de komende uren zomaar veranderen", sprak burgemeester van Sittard-Geleen en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid.

Wateropvang houdt het

De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, liet in de nacht weten een noodbevel te hebben afgekondigd, zodat kwetsbare ouderen die weigeren uit ondergelopen woningen te vertrekken gedwongen worden te evacueren. Of er een beroep is gedaan op het noodbevel is niet duidelijk.

Eerder op de avond werden twee verzorgingshuizen en een hospice ontruimd. Er was opvang in onder meer het gemeentehuis.

Presentator Jurgen van den Berg in gesprek met Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie