Binnenland
KRO-NCRV

Meer druk op mantelzorgers in de toekomst. Minister: 'zware boodschap'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer druk op mantelzorgers in de toekomst. Minister: 'zware boodschap'

Verregaande bezuinigingen op de zorg zijn onvermijdelijk in de nabije toekomst, en die boodschap is 'zwaar' voor mantelzorgers. Dat zegt zorgminister Conny Helder bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Met de vergrijzing stijgen ook de zorgkosten en zijn vergaande bezuinigingen onvermijdelijk, concluderen ambtenaren in een onderzoek naar de toekomst van de zorg. Dat betekent onder andere: de zorg voor opa of oma komt nog meer terecht bij de buurvrouw of de kinderen - terwijl ze vaak al zo veel doen.

Knarrenhofjes

"Dat is een zware boodschap", zegt zorgminister Conny Helder. "We hebben natuurlijk al tekort aan mantelzorgers en ook die verhouding wordt niet beter in de toekomst. Ik weet zelf hoe zwaar dat is."

Helder wil hier wel iets tegenin brengen. "We zijn samen met de staatssecretaris bezig om te kijken wat kunnen we nog doen om mantelzorgers beter te ondersteunen. Er zijn echt wel veel belovende initiatieven." Daarmee doelt ze onder andere op knarrenhofjes.

Jongeren zorgen voor ouderen

Ook ziet ze dat jongeren hun steentje willen bijdragen. Volgens de minister is er veel belangstelling onder die generatie om samen te wonen met ouderen van dagen. "Je ziet met hoeveel plezier maar ook gewoon maatschappelijk bewustzijn de jongeren dat doen. En dat vind ik ook wel weer hoopgevend."

Wie een stuk minder optimistisch is, is Esther Hendriks is van Mantelzorg NL. "Toen ik het hoorde, dacht ik: het lijkt wel alsof we vergeten dat er eigenlijk al 5 miljoen mantelzorgers zijn. Die gemiddeld al zeven jaar zorgen voordat überhaupt een zorgprofessional in beeld komt."

Mantelzorgen funest voor je netwerk

Plannen om het 'met z'n allen te doen', en de 'druk op de mantelzorger te verlichten', vindt Hendriks te optimistisch. "De mantelzorgers die ik spreek, die hebben vaak al een netwerk.
Maar tegelijkertijd staat dat ook onder druk. Want als iets wel zeg maar funest is voor je sociale leven, voor je hobby's, voor het zien van vrienden, dan is het mantelzorgen. En dat is vaak de klem waar mensen tussen zitten."

En daar komt nog eens bij, zegt ze, dat dagbesteding en huishoudelijke hulp mogelijk wordt wegbezuinigd. "Dat vergroot zeker de druk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie