Binnenland
BNNVARA

'Nederland is een pruttelend drugslab geworden en het gaat de hele wereld over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland is een pruttelend drugslab geworden en het gaat de hele wereld over'

Na 50 jaar drugsbestrijding in Nederland is de beschikbaarheid van drugs groter dan ooit. Dat geldt ook voor het criminele netwerk eromheen. Dat concludeert misdaadjournalist Mick van Wely. Hoe moeten we in Nederland de drugscriminaliteit aanpakken? Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond, zegt in De Nieuws BV: "Misschien moeten we na gaan denken over legalisering van sommige drugs".

Nederland drugsland: op elke hoek van de straat is er wel wat te krijgen, zegt Mick van Wely. De aanpak van drugscriminaliteit laat te wensen over. "Zoals het nu is, werkt het in ieder geval totaal niet. Nederland is, en dan overdrijf ik echt niet, een pruttelend drugslab geworden en het gaat de hele wereld over."

Pruttelend, drijvend drugslab Moerdijk

Een zo'n lab in ons pruttelende drugsland werd afgelopen weekend ontdekt. In Moerdijk een 80 meter lange drugsboot gevonden. Een drijvend drugslab is op zich al een unieke vondst. En hier werd ook nog eens op grote schaal crystal meth geproduceerd, iets dat tot voor kort weinig voorkwam in Nederland.

"De drugsboot was een uitermate professioneel lab om crystal meth mee te maken. Er lag een hele grote hoeveelheid kant en klaar spul. Nog nooit eerder is er zo'n grote hoeveelheid aangetroffen, namelijk 360 kilo. En er lag een enorme hoeveelheid grondstoffen."

"De combinatie van een mobiel lab, zo'n grote productiecapaciteit crystal meth, is nieuw in Nederland", zegt Van Wely. "En ook dat het Mexicanen waren, is niet eerder gebeurd. Toen ik dat hoorde viel ik echt van mijn stoel het weekend. Dat is een van de meest aparte ontwikkelingen op misdaadgebied van de afgelopen jaren. Dat maakt het wel heel bijzonder."

Quote

We moeten andere tactieken en strategieën toepassen; sommige drugs legaliseren en kijken wat daar de effecten van zijn

Jan Struijs

Narcos Nederland

Komen de Narcos-achtige praktijken dan naar Nederland? Volgens Jan Struijs werd er al vanaf 2014 gewaarschuwd door Europol dat drugskartels steeds meer interesse tonen en zichtbaarder worden in Europa en Nederland. Struijs: "In eerste instantie ging dit om witwassen en fraudes. Maar toen ontdekten ze dat dit een geweldig distributieland is. En dus zien we steeds meer activiteiten vanuit drugskartels deze kant op komen."

Van Wely: "Een van de eigenschappen van drugskartels is dat ze vaak relaties aanknopen met andere criminele organisaties. En ze zijn enorm gewelddadig, dat is het gevaarlijke. Je hebt niet te maken met een paar pillenboeren van een camping in Limburg of Brabant. En dat betekent dat ze machtig zijn als groepering."

Legalisering de oplossing?

Of het zwaarder bestraffen van drugscriminaliteit zin heeft, betwijfelt Van Wely: "Dan wordt het nog interessanter. Dat heeft de drooglegging in Amerika heeft geleerd. En zal het geweld toenemen. Misschien moet je toch nadenken over legaliseren. Drugs is er toch, je kunt het overal krijgen, in ieder dorp op iedere straathoek kun je krijgen wat je maar wil. Uit het oogpunt van gezondheid kun je betwisten of dat de oplossing is."

Quote

Hoe kan het dat we wel waarschuwen voor alcohol en sigaretten in spotjes en niet voor drugs

Mick van Wely

Volgens Struijs moet de legalisering van sommige drugs zeker worden onderzocht. Net als: "Meer internationale samenwerking en meer innovaties en andere diensten als de belastingdienst veel nadrukkelijker betrekken. Al Capone werd verdacht van 130 moorden, maar ging 30 jaar de bak in door de belastingdienst."

"We moeten na gaan denken over veel meer preventie en aan de andere kant kijken of dit gevecht zinvol is op deze manier. Of, we moeten andere tactieken en strategieën toepassen; sommige drugs legaliseren en kijken wat daar de effecten van zijn. Ik zie dat ze daar zelfs in Amerika op vooruitlopen. Ik ben in staten geweest waar ze nu marihuana aan het vrijgeven zijn, met een preventieprogramma."

Preventie, preventie, preventie

"We zijn heel conservatief aan het worden in Nederland lijkt het", zegt Struijs, "ik hoor van veel mensen die al heel lang in de criminaliteitsbestrijding zitten, en ik loop zelf ook al 35 jaar mee, als we dit niet anders en slimmer gaan doen gaan we dit gevecht nooit winnen en blijf je met fikse gevolgen zitten in je democratie."

Volgens Mick is juist preventie ook heel belangrijk: "Hoe kan het dat we wel waarschuwen voor alcohol en sigaretten in spotjes en niet voor drugs."

Jan Struijs: 'Misschien moeten we sommige drugs legaliseren'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie