Buurtwacht Andy: 'Ik probeer de jongeren te behoeden voor domme fouten'
- Nieuws
- Buurtwacht Andy: 'Ik probeer de jongeren te behoeden voor domme fouten'
In veel steden gingen burgers en voetbalsupporters de straat op om te voorkomen dat hun stad werd gesloopt en geplunderd. Andy Souwer liep de afgelopen avonden door Den Bosch. "Als ik ook maar één jongere kan behoeden voor het maken van domme fouten, dan heb ik mijn burgerplicht gedaan", zegt hij in Spraakmakers.
Souwer is trainer en kickbokser op wereldniveau. Samen met andere Bosschenaren, waaronder de harde kern FC Den Bosch-supporters, woonwagenbewoners en burgers uit achterstandswijken waren ze op pad. "We liepen met een grote groep verdeeld over Den Bosch de burgerwacht."
Via WhatsApp hielden de verschillende groepen elkaar op de hoogte, vertelt Souwer. "We hadden ook kordate afspraken met de politie. We mogen niet het heft in eigen hand nemen, maar wel een burgerarrest verrichten. We waren een extra paar ogen voor de politie, in samenspraak."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Burgemeesters en politie worstelen met dergelijke initiatieven. Het signaal wordt gewaardeerd, maar orde handhaven is toch echt aan politie en andere autoriteiten voorbehouden. Anderen spreken van een welkome aanvulling.
Kleinschalig geen probleem
Koen Simmers, brigadier en hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond: "Ik zie mooie initiatieven ontstaan en kleinschalig zie ik geen problemen. Grootschalig is wel riskant, want de politie werkt informatiegestuurd." Dat betekent dat ze eigen onderzoek doen met hulp van wijkbewoners. "Die informatie mag je niet delen met burgers."
Afgelopen zondag was de politie nog verrast door de grote groep relschoppers. Nu, benadrukt Simmers, is de politie wel in staat om de orde te handhaven. "Zondag werden we overvallen, maar sinds maandag gaat het al stukken beter. De politie is goed in staat om dit samen met de marechaussee te doen."
Spreek de taal
Souwer komt zelf uit een achterstandswijk en herkent de sentimenten van toen hij jong was. "Ik ken de jongens en de straat. Ik spreek de taal." Daarom kan hij de jongens goed aanspreken. "Ik probeer ze aan te spreken en duidelijk te maken dat het idee waarmee ze over straat lopen, niet de juiste weg is."
Volgens hem werkt de burgerwacht preventief en was hij zich heel goed bewust van de razernij die de afgelopen week door de straat trok. Boosheid was voor hem niet de aanleiding om de straat op te gaan. "Ik wilde ze behoeden voor het maken van stomme fouten. Denk aan je stad, je wijk en de mensen. De boosheid heb ik omgezet in draagkracht om er in positieve zin te zijn."
En om frustratie op een andere manier te uiten, zijn ze van harte welkom om te komen kickboksen, besluit Souwer.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.