Binnenland
BNNVARA

Onze laatste wilde bomen dreigen te verdwijnen en hierom is dat erg

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze laatste wilde bomen dreigen te verdwijnen en hierom is dat erg

De behaarde struweelroos, de kraakwilg, of de zwarte populier: van deze wilde bomen en struiken in Nederland zijn er weinig over. Alleen, bijna niemand weet dat. Daarom is er nu een plan om de laatste exemplaren te redden. Over het plan vertelt één van de initiatiefnemers Bert Maes, van Ecologisch Adviesbureau Maes, in Vroege Vogels.

Behoud groen erfgoed

Van alle bossen en struiken in Nederland is minder dan 3% autochtoon en wild. Het is ons laatste oorspronkelijke groen en het zijn onze laatste 'oerbomen'. En, dat aandeel wordt steeds minder. Dus, om de oerbomen beter te beschermen is daar nu het plan: Behoud Groen Erfgoed.

Parels in natuurgebieden

In het plan staan adviezen voor onder andere natuurbeheerders en boeren, over wat ze kunnen doen om deze bijzondere soorten te behouden en te beschermen. Volgens Bert Maes weten zelfs de meeste natuurbeheerders niet wat voor van deze parels er in hun gebieden voorkomen.

Hierbij gaat het om soorten zoals de laurierwilg, de ruwe iep en de egelantier. Van deze boomsoorten bestaan wel gekweekte exemplaren maar die zijn veel minder klimaatbestendig dan de oorspronkelijke bomen en struiken. Gekweekte soorten zijn namelijk genetisch minder divers wat grote gevolgen kan hebben als bijvoorbeeld een boom ziek wordt.

Dat zit zo: stel alle bomen zijn genetisch hetzelfde (homogeen) zullen zij ook onder dezelfde omstandigheden het goed doen. Dat betekent ook als de omstandigheden veranderen, die ervoor zorgen dat een boom niet meer groeit of ziek wordt en zelfs doodgaat, dat dit ook kan gebeuren voor de bomen die genetisch hetzelfde zijn.

Boom deel van voedselweb

Een boom staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een voedselweb met insecten, vogels, schimmels, paddenstoelen en nog veel meer soorten. Bij autochtone, wilde bomen is dit voedselweb in duizenden jaren ontwikkeld. Hierdoor herbergen deze bomen een grote en oorspronkelijke biodiversiteit.

Genetische variatie (heterogeniteit) is dus belangrijk. Zo zijn ze namelijk beter bestand tegen klimaatverandering. En, als omstandigheden veranderen tast dit niet gelijk de biodiversiteit drastisch aan, wat wel gebeurt wanneer bomen allemaal hetzelfde zijn. De oude bomen moeten dus beter beschermd worden: dat zijn de Nederlandse exemplaren om trots op te zijn!

[AUDIO]

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie