Binnenland
BNNVARA

Statiegeld op blikjes en plastic flesjes, ook in Groot-Brittannië

foto: Merijn Tingafoto: Merijn Tinga
  1. Nieuwschevron right
  2. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes, ook in Groot-Brittannië

In Nederland zit er statiegeld op plastic flesjes en blikjes. En dat voorbeeld zou Groot-Brittannië moeten volgen, vindt Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. In Vroege Vogels vertelt hij over de reis die hij maakt om aandacht van de Britse regering te vragen.

32 dagen lang reisde Tinga met zijn surfplank van Oslo naar Londen. Zijn board is gemaakt van gerecyclede materialen, schimmeldraden en zwerfflesjes uit de rivier de Theems. Deze week komt hij aan in de Britse hoofdstad en daar ontmoet hij minister van staat Lord Benyon van het ministerie van Milieu. Tinga overhandigt hem berichten van voormalige milieuministers en staatssecretarissen, die goede ervaringen hebben met het invoeren van statiegeld.

Engels plastic aangespoeld in Noorwegen

In Groot-Brittannië is er nog geen statiegeld op plastic flesjes en blikjes. En daarom reisde Tinga de afgelopen weken naar Londen om te pleiten voor statiegeld op flesjes en blikjes. Zijn reis begon in Oslo, omdat veel Engels plastic juist in Noorwegen aanspoelt.

Zijn tocht van ruim 1800 kilometer duurde in totaal 32 dagen. Onderweg slaapt hij op de vaste wal onder zijn zeil. Met deze reis wil hij ook in kaart brengen welk plastic afval hij onderweg tegenkomt in de Noordzee. Tijdens eerdere surfreizen rond Scandinavië zag hij veel zwerfafval uit Groot-Brittannië drijven. "Noorwegen en Denemarken hebben al jaren statiegeld, maar zitten dus wel opgescheept met afval uit andere landen", aldus Tinga.

Forse afname zwerfafval

Nederland heeft sinds 1 april statiegeld (15 cent) op blikjes. Op meer dan 5000 locaties (o.a. supermarkten en treinstations) kan je ze inleveren. Volgens Milieu Centraal belandden voorheen jaarlijks zo'n 150 miljoen blikjes in het milieu, met alle gevolgen van dien. Uit een eerste inventarisatie van Dirk Groot (De Zwerfinator) heeft de invoering van statiegeld op blikjes nu al gezorgd voor een forse afname van het zwerfafval.

Het nieuwe systeem levert ook problemen op. De rijen voor de automaten zijn veel langer en ongeschikte blikjes worden vaak gedumpt. Apparaten hebben ook meer storingen.

Plastic Soup Surfer op de Theems

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie