Binnenland
AVROTROS

'Schrappen advies om minder vlees te eten is gemiste kans'

foto: Pexels Kevin Malik
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schrappen advies om minder vlees te eten is gemiste kans'

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de oproep om minder vlees te eten geschrapt uit de overheidscampagne Iedereen Doet Wat, die als doel had om burgers aan te sporen om klimaatbewuster te leven. Dat blijkt uit een WOB-verzoek van Wakker Dier.

Het schrappen van dit advies is echt een gemiste kans, zegt Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit. "Ik snap dat het beperken van keuzevrijheid een heel politieke keuze is, maar als je me vraagt naar de effectiviteit is dit een gemiste kans. Er zijn allemaal verschillende maatregelen nodig zijn om gedrag te veranderen naar minder vlees eten om zo onze voetafdruk te verminderen."

Manier van communiceren erg belangrijk

Onwezen wijst erop dat de campagne wel het eten van vleesvervangers zoals peulvruchten en noten stimuleert. Maar al met al krijgt dit volgens haar veel te weinig aandacht, omdat juist minder vlees eten veel impact heeft op de CO2-uitstoot.

Als er wel een campagne komt om mensen te adviseren minder vlees te eten, dan is de manier van communicatie volgens haar erg belangrijk, zegt Onwezen. "De uitspraak 'we eten teveel vlees' legt de norm neer dat het normaal is om veel vlees te eten." Daar trekken mensen volgens Onwezen onbewust de conclusie uit dat iedereen veel vlees eet, dus dat het normaal is om dat te doen. Ze vervolgt: "Het is daarom effectiever om te zeggen 'steeds meer mensen gaan vegetarisch eten', dan kan je de norm echt veranderen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie