Binnenland
WNL

LTO-voorman Sjaak van der Tak: landbouwakkoord uiterlijk 21 juni, het is stikken of slikken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman Sjaak van der Tak: landbouwakkoord uiterlijk 21 juni, het is stikken of slikken

Uiterlijk 21 juni ligt er een landbouwakkoord op tafel, anders praat LTO niet meer verder. "Dat is onze deadline", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in het WNL-radioprogramma Sven op 1. "We hebben al twee keer gezegd dat het anders moet. De derde keer moet het kabinet echt over de brug komen. Het kabinetsmandaat is echt te krap, veel te krap om er met ons uit te komen", aldus Van der Tak.

LTO-voorman Sjaak van der Tak: landbouwakkoord uiterlijk 21 juni, het is stikken of slikken

Afgelopen woensdag liepen de onderhandelingen over het landbouwakkoord vast. "Op een aantal punten kwamen we verder alleen niet ver genoeg", vertelt de LTO-voorman. Zelfs de komst van premier Mark Rutte leidde niet tot een doorbraak. Op verzoek van minister Adema schoof Rutte aan bij het nachtelijke overleg, bevestigt de oud CDA-politicus. Van der Tak: "Ik heb vervolgens zes keer met de minister-president apart om de tafel gezeten. De conclusie was: er moet nog hard worden gewerkt."

Voor boerenbelangenbehartiging LTO zitten de onderhandelingen nog altijd op vier knelpunten vast. "Veel boeren zijn bereid om te veranderen maar daar ligt nog niks voor op tafel", stelt van de Tak. De overheid stelt geld beschikbaar voor de landbouwtransitie. Hiermee worden boeren een aantal jaar geholpen maar als het geld op is verdwijnt het perspectief, betoogt Van der Tak. "Natuurherstel is belangrijk maar boeren mogen niet opdraaien voor de rekening."

BoerBurgerBeweging

De komende weken wordt het pakket aan maatregelen beoordeeld door het Planbureau van de Leefomgeving. Volgens minister Piet Adema gaat het 'enkele weken duren'.

Morgen stemt de Tweede Kamer over de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur. Hiermee wordt 24,3 miljard euro beschikbaar voor de transitie van de landbouw. Of er voldoende steun is in het parlement voor het stikstoffonds, is de vraag. De linkse oppositie zegt tegen te stemmen, dit betekent dat het kabinet afhankelijk is van de BoerBurgerBeweging.

Sjaak van der Tak (voorman LTO Nederland) over de onderhandelingen voor het landbouwakkoord (22 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie