Binnenland
WNL

Marco Pastors: 'Criminaliteit is heel erg dichtbij aan het komen in Rotterdam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marco Pastors: 'Criminaliteit is heel erg dichtbij aan het komen in Rotterdam'

Hij zit in de haarvaten van Rotterdam-Zuid en ziet daarom hoe dichtbij de criminaliteit komt in de Maasstad. Directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) Marco Pastors constateert in Sven op 1 dat armoede een grote rol speelt in de toevlucht naar het verkeerde pad.

Marco Pastors: 'Criminaliteit is heel erg dichtbij aan het komen in Rotterdam'

"Als de deurwaarder morgenochtend op bezoek komt en er zijn mensen in de omgeving die een snelle financiële oplossing bieden, dan is de verleiding groot", analyseert Pastors. "Ik heb er begrip voor, maar geen acceptatie. Het is kortzichtig en dom."

Alternatieven aanbieden

De oud-wethouder van de Maasstad, die al ruim een decennia Rotterdam-Zuid welvarender probeert te maken met het NPRZ, benadrukt het belang van alternatieven aanbieden aan de jeugd. "Je moet de slechte weg afsluiten door criminaliteit te bestrijden, maar de goede weg tegelijkertijd bevorderen."

Pastors biedt daarom via het NPRZ baangarantie aan mbo-scholieren aan die een carrière in de zorg of techniek kiezen. "Zo maken we duidelijk: er is wel degelijk een toekomst voor jou in Rotterdam-Zuid, aan de nette kant van de samenleving."

'Meer geld nodig'

Het programma, dat nog negen jaar loopt, heeft vanaf 2025 meer geld nodig, zo bepleit de directeur. "Dit kabinet heeft in het regeerakkoord niet aan Rotterdam-Zuid gedacht, maar Hugo de Jonge heeft daarna onze continuïteit toch een beetje geregeld", aldus Pastors. "Maar voor na 2025 moet er wat gebeuren. Want wat wij doen, kost geld."

Marco Pastors (directeur NPRZ) over jongerencriminaliteit in Rotterdam (18 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie