Binnenland
WNL

Valt stelen in een game ook onder diefstal?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Valt stelen in een game ook onder diefstal?

Via de WNL Misdaadlijn kun je zelf je verhaal delen of vragen stellen aan de onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau. Dit keer heeft Anna een vraag ingestuurd. "Is het ook diefstal als je spullen in games worden gestolen?

Het antwoord daarop is vrij ingewikkeld. In het Nederlandse Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat diefstal moet gaan om een fysiek goed, zoals een fiets of een telefoon. De vraag is dus of digitale gegevens daar ook onder vallen. Meestal is dit niet het geval, maar er zijn wel uitzonderingen, zo zegt hoogleraar Cybercrime Bart Schermer aan de Universiteit Leiden.

"Als het goed specifieke kenmerken heeft die het maakt alsof het een daadwerkelijk, fysiek goed is." Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een arrest in 2012, vertelt hij. "Dat houdt in dat wanneer er in een spel slechts één virtueel zwaard is, dat vastzit aan het character waarmee je speelt. Als dat een bepaalde waarde in het maatschappelijk verkeer vertegenwoordigd, kan er wel sprake zijn van diefstal."

Het arrest waar Schermer naar verwijst gaat over twee jongens uit Leeuwarden die een 13-jarig schoolgenootje met fysiek geweld dwongen om een virtueel amulet en masker af te staan in een videospel. De Hoge Raad besloot toen dat het wel degelijk om diefstal ging, omdat het virtuele masker en amulet ook in de echte wereld waarde hadden – soortgelijke items werden namelijk verkocht via Ebay.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie