Binnenland
NOSNTR

Nog steeds geen Landbouwakkoord: hoe nu verder?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds geen Landbouwakkoord: hoe nu verder?

Na besprekingen die ruim 24 uur duurde is er nog steeds geen landbouwakkoord. Het kabinet en de boeren, kwamen er volgens landbouwminister Adema niet uit. De verwachting van minister Adema is dat er nog wekenlang intensieve gesprekken nodig zijn. Over de hoofdpunten is er nog geen overeenstemming bereikt. Het kabinet ziet een landbouwakkoord als een hele belangrijke stap om de komende jaren toekomstperspectief te bieden aan boeren. Hoe moet het nu verder?

Nog steeds geen Landbouwakkoord: hoe nu verder?

"Het was een indrukwekkend overleg. Met name ook omdat het zo lang duurde, dat vraagt veel van iemand die niet gewend is om dag en nacht te onderhandelen", vertelt Douwe Monsma, bestuurder van BioHuis, in Nieuws en Co. Namens biologische boeren onderhandelde Monsma mee. "Er waren genoeg discussiepunten om te kunnen veronderstellen dat het wel tijd zou kosten, dat het zo lang zou duren, had ik niet in kunnen schatten."

Onderhandelingen

Volgens Monsma was de sfeer tijdens het overleg goed. Ook had hij de verwachting wel een conceptakkoord te kunnen maken. "Daar is blijkbaar meer tijd voor nodig", vertelt Monsma. "Op verschillende onderwerpen merk je dat je er nog niet uit bent, dat je elkaar nog niet goed verstaat en goed begrijpt."

Nu ligt er een concepttekst van 75 pagina’s, vertelt Monsma. "Daarin staat heel veel wat de boer niet meer mag en wat hij vooral moet. Er staat bijvoorbeeld niet in als hij iets niet meer mag doen en zijn geld niet meer kan verdienen, hoe hij dan het wel kan verdienen. Er staat niet in wat het perspectief is. Meneer Remkes heeft ons aan tafel gebracht, boer en overheid, maar daar hoort ook perspectief bij. Dat is nog te weinig aanwezig. Daar moet het ook over gaan."

Natuurbeheer

Eén van de heikele discussiepunten is de financiering voor boeren die het natuurbeheer op hun land willen bevorderen. "Het landschap, wat nu gewoon boerenland is, moet op een andere manier onderhouden worden. Dat kunnen boeren doen, maar die boeren moeten daar wel een vergoeding voor krijgen. Daar zijn financiële middelen voor nodig", legt Monsma uit. "Maar hoe we aan die financiële middelen moeten komen, moeten we met elkaar afspraken. Dat zit nu onvoldoende in de overeenkomsten."

Akkoord

Minister Adema verwacht dat een Landbouwakkoord nog weken kan gaan duren. Ook Monsma vindt het spannend of er nu een Landbouwakkoord komt. "Daar hebben we van alle kanten hulp nodig, vanuit de overheid, maar ook vanuit de sectoren zelf. We hebben de hele keten nodig om die verandering door te kunnen maken." Monsma is ondanks alles nog wel hoopvol. "Ik denk dat er best grote stappen gezet zijn, maar we zijn er nog niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie