Binnenland
NOSNTR

Universiteiten gaan plan opstellen om bedreigde wetenschappers beter te helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteiten gaan plan opstellen om bedreigde wetenschappers beter te helpen

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat een plan opstellen om geïntimideerde- en bedreigde wetenschappers beter te ondersteunen. Hoogleraren en universitair docenten hebben te kampen met online haatcampagnes, hackpogingen om hun sociale media-accounts over te nemen, doodsbedreigingen en intimidatie aan huis.

Dat bedreigingen richting wetenschappers een serieus problemen vormen, weet hoogleraar politieke economie Catherine de Vries maar al te goed. 'Kankerhoer', 'teef' en 'landverrader' zijn maar enkele van de scheldwoorden die ze over zich heen kreeg.

De Vries werkt aan de Bocconi-universiteit in Milaan, maar mengt zich in het publieke debat in Nederland door haar column in het Financieele Dagblad. Maar tv-optredens zijn volgens haar de belangrijkste aanleiding voor haatberichten.

Toen ze vorig jaar in EenVandaag een pleidooi hield voor Europese leningen voor Italië was het "alsof een bom ontplofte", zegt ze in Nieuws en Co. "Ik ben er iets huiveriger voor geworden om mee te doen aan programma's."

Quote

Ik hoop dat je corona krijgt, maar beter legt iemand je om

Eén van de doodswensen die De Vries over zich heen kreeg

Een jaar eerder kreeg De Vries al een briefje in de bus van haar huis in Nederland. 'We weten waar je woont', stond daarin. "Je schrikt er enorm van. En je krijgt er een enorm onveilig gevoel van."

Vrouwelijke wetenschappers

De Koninklijke Academie voor Wetenschappen (KNAW) pleit ook voor onderzoek naar intimidatie van specifiek vrouwelijke wetenschappers. "Het feit dat een vrouw naar buiten treedt is genoeg om heftige irritatie teweeg te brengen. De beledigingen naar vrouwen zijn geseksualiseerd en van een andere orde dan naar mannen," vertelt president Ineke Sluiter.

Sluiter roept op tot wetenschappelijk onderzoek naar de pogingen om vrouwelijke wetenschappers het zwijgen op te leggen. Uit verschillende onderzoeken blijkt al dat vrouwelijke politici en journalisten relatief vaak slachtoffer zijn van intimidatie.

wetenschappers bedreigd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie