Binnenland
KRO-NCRV

Steeds minder studenten op kamers: slecht voor ontwikkeling?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds minder studenten op kamers: slecht voor ontwikkeling?

Steeds minder studenten wonen op kamers. De daling komt door het leenstelsel en het grote tekort aan studentenhuisvesting. Maar zit langer thuiswonen de ontwikkeling van de jongeren niet in de weg? Volgens hoogleraar pedagogiek, Susan Branje, hoeft dat niet zo te zijn. Maar dan moet je thuis wel goede afspraken maken, zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Voordelen van op kamers wonen

"Het is net per se slecht of goed om thuis te blijven wonen of op kamers te gaan wonen", zegt Branje. "Maar op kamers gaan als student kan wel bepaalde voordelen hebben." Zo helpt het bij het opbouwen van sociale contacten en daardoor wordt de studietijd als makkelijker ervaren. Ook is het belangrijk voor studenten om niet alleen naar college te gaan maar ook deel te nemen aan dingen die georganiseerd worden om de studie heen, vertelt Branje. "Als je op kamers woont is het veel makkelijker nieuw netwerk op te bouwen van medestudenten, vrienden en eventueel partners."

Sociaal isolement

"Als je je vrienden van de middelbare school verlaat en zij bouwen wel een eigen netwerk op en jij niet, kan je in een sociaal isolement komen." Daarom is het volgens Branje erg belangrijk mensen om je heen te hebben en mogelijkheden te creëren om contacten op te doen.


Zelfstandigheid

Daarnaast leer je om zelfstandig te zijn, vertelt Branje. "Je moet je eigen huishouden runnen en zelf zorgen voor je financiën. Daarmee geconfronteerd worden, versnelt het proces van zelfstandigheid.

Maak afspraken

Blijf je als student toch thuiswonen, dan moet er volgens Branje wel iets veranderen. Zo moeten er afspraken worden gemaakt en moet de dynamiek thuis veranderen. "Er moet anders om worden gegaan met de ouder-kindrelatie. Wat meer gelijkwaardig, elkaar als volwassenen behandelen", zegt Branje .

"Ouders zijn vaak geneigd om veel te blijven zorgen en dingen uit handen te nemen." Maar daar moet je volgens Branje voor waken. Beide partijen moeten daarin volgens haar de verantwoordelijkheid nemen. Als ouder moet je zorgen dat je niet te veel blijft moederen en als studerende jongvolwassene neem je ook die verantwoordelijkheid. "En ga je er niet vanuit dat je moeder wel de was doet of eten op tafel zet. Daar duidelijke afspraken over maken, is belangrijk."

Het is volgens Branje soms lastig om dit te doorbreken, omdat mensen in een bepaald patroon blijven hangen. "Dus je moet er wel actief aandacht voor hebben."

En of het wel of niet verstandig is voor een student om op kamers te gaan, is volgens Branje ook heel erg per persoon verschillend. Op kamers gaan is tegenwoordig namelijk erg duur en als ze daardoor heel veel moeten werken en heel veel stress hebben, weegt dat volgens haar niet op tegen de voordelen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie