Binnenland
BNNVARA

Geen opvang meer mogelijk voor zieke en gewonde vogels

foto: Gewonde houtsnip - fotograaf AmyLentefoto: Gewonde houtsnip - fotograaf AmyLente
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen opvang meer mogelijk voor zieke en gewonde vogels

Na een bezoek van de NVWA is het werk van de vogelopvang in Naarden praktisch onmogelijk gemaakt. De medicijnen zijn in beslag genomen en de medewerkers mogen vanaf nu geen 'diergeneeskundig werk' meer doen. Wat betekent dit voor de rest van de meer dan veertig opvangcentra, die op precies dezelfde manier werken? In Vroege Vogels legt beheerder Erik Bruining uit waarom de Vogelopvang in Naarden tijdelijk geen vogels meer op kan vangen.

vogelopvang bedreigd

Alleen de dierenarts

Volgens de wet is het stellen van een diagnose bij een zieke of gewonde vogel, het behandelen van wonden en ook het geven van antibiotica voorbehouden aan dierenartsen. Toch gebeuren al deze zaken al vele tientallen jaren in de 45 wildopvangcentra in ons land. 'Het is, zeker in het voorjaar, totaal onmogelijk om voor iedere vogel die binnenkomt een dierenarts erbij te halen', zegt Bruining. 'De wet zegt ook dat we bij iedere dode vogel de doodsoorzaak moeten laten vaststellen door een dierenarts. Die ziet ons aankomen!'

Niet realistisch

'Het is inderdaad niet realistisch om voor al deze zaken een dierenarts erbij te roepen', beaamt ook Rob van Zon, vogeldierenarts in Utrecht en adviseur voor de opvang in Naarden. 'Het is heel goed dat de NVWA toeziet op zaken als het toedienen van antibiotica. Maar het zou ook goed zijn als er regels komen om het werk van de opvangcentra wel mogelijk te houden. Een gecertificeerde opleiding die garandeert dat de beheerders weten waar ze mee bezig zijn zou een goede start zijn', aldus Van Zon.

Honderdduizend dieren

'Wij pleiten al jaren voor een aanpassing van de regels', vertelt Bruining. 'Maar niemand wilde naar ons luisteren. Misschien dat er nu, door deze feitelijke sluiting op last van de NVWA, eindelijk iets in beweging komt.' In Naarden worden jaarlijks ongeveer 6.000 vogels opgevangen. Landelijk gaat het om meer dan honderd duizend dieren (naast vogels ook veel egels, eekhoorns en andere dieren).

Politieke steun

De opvang krijgt steun van de Partij voor de Dieren. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg heeft een motie ingediend, waarin hij pleit voor structurele financiering van de opvangcentra. 'Die vogels en andere dieren zitten over het algemeen door onze schuld in de opvang. Het zijn vaak slachtoffers van verkeer, gebouwen, windmolens… Als deze dieren door ons in de problemen komen hebben wij ook de morele plicht om deze dieren te helpen. Ik heb aan minister Schouten gevraagd om in gesprek te gaan met de opvangcentra en de NVWA om een oplossing te zoeken voor de inpasse. De minister heeft dat gesprek inmiddels toegezegd.'

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie