Binnenland
NOS

Twee ziekenhuizen in zwaar weer: hoe kan dat en wat merkt de patiënt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee ziekenhuizen in zwaar weer: hoe kan dat en wat merkt de patiënt?

Twee ziekenhuizen staan de op de rand van een faillissement: het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen met locaties in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. Het betekent onzekerheid voor de ruim 2000 medewerkers, maar ook voor de patiënten. Ook in andere delen van het land verkeren ziekenhuizen in zwaar weer: veertien in totaal volgens onderzoeksbureau BDO.

In Amsterdam zijn er nu al gevolgen voor (potentiële) patiënten; de afdeling spoedeisende hulp (SEH) is daar per direct dicht. Niet per se heel ingrijpend, want er zijn genoeg andere ziekenhuizen met een SEH in de hoofdstad. De SEH van MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad blijft voorlopig open.

Twee ziekenhuizen in zwaar weer, wat merkt de patiënt?

Wettelijk is vastgelegd dat iedere Nederlander binnen 45 minuten op een spoedeisende hulp moet kunnen zijn. Volgens minister Bruins voor Medisch Zorg heeft eventuele sluiting van beide ziekenhuizen wat dat betreft geen gevolgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

"Beide ziekenhuislocaties zijn niet 'gevoelig' voor de bereikbaarheid van spoedeisende hulp en acute verloskunde in de regio's. Dat wil zeggen dat bij een eventueel faillissement van deze instellingen het aantal mensen in Nederland dat niet binnen de norm van 45 minuten een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde kan bereiken, niet toeneemt."

Verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars

Voor niet-spoedeisende ziekenhuiszorg zijn geen harde eisen wat betreft maximale afstand, legt Groot uit. "Maar er moet wel voldoende zorg zijn binnen een aanvaardbare afstand. Het moet dus in de regio zijn."

Minister Bruins schrijft in zijn brief dat de zorgverzekeraars daarvoor moeten zorgen. "Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken zorgverzekeraars om te voldoen aan hun wettelijke zorgplicht. Dat wil zeggen dat de continuïteit van de zorgverlening in de regio geborgd blijft (...). De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de grootste zorgverzekeraar in beide regio's, Zilveren Kruis, gevraagd om hiervoor een plan op te stellen."

De zorgverzekeraars spelen een cruciale rol bij de problemen van de twee ziekenhuizen, legt NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink uit. "Zorgverzekeraars sluiten contracten met ziekenhuizen over de hoeveelheid zorg die ze er verwachten af te nemen. Als dat bedrag te weinig is, komt zo'n ziekenhuis in de problemen. Dat is hier gebeurd."

Ster advertentie
Ster advertentie