Binnenland
BNNVARA

Van stenen kades in haven Rotterdam naar natuurgebied

foto: Merlijn Schneiders
  1. Nieuwschevron right
  2. Van stenen kades in haven Rotterdam naar natuurgebied

Kilometerslang aaneengesloten kades van steen, zo ziet de haven van Rotterdam er op dit moment uit. Maar daar komt verandering in met het project Getijdenpark Keilehaven van de landschapsarchitecten De Urbanisten. In Vroege Vogels vertelt landschapsarchitect Marit Janse hoe haar ontwerp tot stand kwam.

De architecten transformeerden een oud havengebied, vol met industrie, naar een groen natuurgebied. Door negen terrassen, van verschillende niveaus krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. Voor dit ontwerp ontvingen ze onlangs van de Vogelbescherming de Award Natuurinclusief Bouwen.

Getijdenpark Keilehaven

Met het getijdenpark worden natuurlijk verlopende oevers gecreëerd waar de dynamiek van eb en vloed weer vrij spel heeft. Voor de terrassen worden vooral duurzame materialen gebruikt. Zo worden basaltblokken uit de haven opnieuw gebruikt als onderwaterschuilplaats voor vissen.

Een eerste vereiste was om het vijf meter diepe havenbekken ondieper te maken. Men liet daartoe ambachtelijk gevlochten matten van wilgentenen afzinken. Daarbovenop kwam een laag van stenen. Door het minder diep te maken kan licht tot op de bodem komen. En dat is belangrijk voor waterleven.

Biodiversiteit

De getijdenterrassen verschillen van hoogte waardoor elk terras bij een ander getijniveau onder water zal lopen. Op de terrassen zullen diverse gewassen ingezaaid worden, zo is het laagste terras geschikt voor biezen en riet. Wat hoger komen hopelijk soorten als kattenstaart, valeriaan en watermunt. En op weer een hoger niveau een vloedbos van wilgen met spindotters. Als vanzelf volgt dan het insectenleven. Een hopelijk komen door het rijke voedselaanbod ook op het gebied af.

Marit Janse: "De kleine mantelmeeuw heeft het park in elk geval al ontdekt en zoekt z’n voedsel tussen het aanspoelsel op een zandvlakte. Steltlopers en scholeksters zijn al gespot. Een paartje knobbelzwanen woont hier al jaren. Ze hebben zich gelukkig niet laten verstoren door alle werkzaamheden."

Getijdepark in de haven van Rotterdam

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie