Binnenland

Amerikaanse minister van Defensie vertrekt

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse minister van Defensie vertrekt

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis vertrekt in februari. In een ontslagbrief schrijft de minister dat de VS zijn bondgenoten moet koesteren. Ook spreekt Mattis de hoop uit dat zijn opvolger wel op één lijn ligt met de president.

President Trump zegt op Twitter dat Mattis met pensioen gaat. Trump dankt Mattis voor zijn bewezen diensten en zegt dat hij hem enorm heeft geholpen om bondgenoten en andere landen hun deel van de militaire verplichtingen te laten betalen.

Mattis' vertrek komt een dag na Trumps aankondiging dat de Verenigde Staten alle ruim 2000 militairen uit Syrië terugtrekken.

Ook kwam gisteravond het bericht dat de VS van plan is om het aantal troepen in Afghanistan terug te brengen. Volgens Amerikaanse media zullen zevenduizend Amerikaanse militairen terugkeren. Dat is bijna de helft van het totale aantal troepen dat de VS in Afghanistan heeft.

Onherstelbaar beschadigd

Volgens correspondent Arjen van der Horst laat het vertrek zien dat de relatie tussen Mattis en Trump onherstelbaar beschadigd is. "Mattis was een van de weinige ministers die wel grip leek te hebben op de president. Maar het was geen geheim dat zijn invloed de afgelopen maanden aan het afnemen was."

De twee lagen steeds overhoop over de militaire missies van Amerika in het buitenland, zegt Van der Horst. "Zie bijvoorbeeld het besluit over Syrië en Afghanistan. Het zou me niet verbazen dat dit de laatste druppel is geweest voor Mattis.

James Mattis (68) was twee jaar minister van Defensie. Wie Mattis opvolgt, is niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie