Binnenland
WNL

Voorzitter Nederlandse Politiebond: 'Ik verwacht een heel zwaar veiligheidsjaar'

foto: Struijsfoto: Struijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Nederlandse Politiebond: 'Ik verwacht een heel zwaar veiligheidsjaar'

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs verwacht een zwaar jaar op het gebied van veiligheid, zo laat hij weten in NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. Als een van de belangrijkste redenen noemt hij het capaciteitsgebrek bij de politie. "We kunnen momenteel wel vier Marengo-onderzoeken optuigen, maar we hebben gewoon de mensen niet", aldus Struijs.

#42 - Het Onderzoeksbureau interviewspecial: 'Ik verwacht een zwaar jaar op het gebied van veiligheid' - Het Misdaadbureau

Een systeem van stampvoeten. Zo omschrijft Struijs inmiddels zijn voortdurende strijd om de personele problemen bij de politie op te lossen. "Ik blijf drammen en na een hele lange tocht komt de politiek ons een keertje tegemoet. Maar we krijgen structureel te weinig geld, steun en erkenning. De komende 7 jaar stromen er 20.000 politiemensen uit en maximaal 2.000 nieuwe mensen in. Er moet veel meer geanticipeerd en vooruitgekeken worden."

Volgens Struijs heeft het capaciteitsprobleem ernstige gevolgen. Zowel voor agenten, die met een nog hogere werkdruk te maken krijgen, als voor burgers. "De onveiligheid is substantieel toegenomen. Het aantal aangemelde en niet aangemelde demonstraties is nog nooit zo hoog geweest, maar het aantal politiemensen dat de goede vrede moet bewaren is nog nooit zo laag geweest."

Georganiseerde criminaliteit

Daarbij profiteert de georganiseerde criminaliteit van het gebrek aan slagkracht. "We kunnen momenteel wel vier Marengo-onderzoeken optuigen, maar we hebben gewoon de mensen niet." Struijs benadrukt de roep om meer rechercheurs die deze zware, maar nog relatief onbekende netwerken moeten blootleggen. Deze netwerken richten zich op het bedrijfsleven, zoals tuincentra, vakantieparken en horeca, maar ook op zwakke plekken binnen de overheid. "Corruptie is het grootste verdriet binnen de politie. Dankzij de verharding van de criminaliteit zien we dat steeds meer agenten worden benaderd - en soms zelfs bedreigd - om voor criminele organisaties te werken." Het daadwerkelijke aantal corruptiegevallen is volgens Struijs 'licht toegenomen'.

Struijs waarschuwt ook voor andere ontwikkelingen die vanuit het buitenland overwaaien en onze aandacht verdienen. "Denk aan de illegale handel in vuurwapens. Dit zal door de oorlog in Oekraïne enorm toenemen. De eerste vuurwapens die daar zijn achterovergedrukt zijn al aangetroffen in Duitsland en Nederland."

Achterstallig onderhoud

Het kabinet heeft onlangs besloten onder meer 40 miljoen euro te investeren in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Ook wordt er de komende jaren meer geld vrijgemaakt om de politie een beter salaris te geven. "Dat is een goed begin, maar we hebben nog een heleboel achterstallig onderhoud. We staan namelijk op min 200 miljoen."

Struijs oppert in dit kader zelf een oplossing die voortvloeit uit de anti-maffiawetgeving zoals die in Italië geldt. "We zouden meer geld moeten kunnen afpakken van criminelen. We hebben afgelopen jaar zo’n 200 miljoen euro ontnomen, terwijl we weten dat er alleen al in de xtc-handel ongeveer 16 miljard euro omgaat. En in de cocaïnehandel een meervoud. Het liefst vertel ik je over 2 jaar dat we 14 miljard euro hebben afgepakt, maar als ik realistisch ben, wordt het komend jaar alleen maar minder. Waarom? Capaciteitsgebrek."

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie